Honlapja alapján az MSZP a legátláthatóbb párt

POLITIKA
2014 január 02., 17:11
comments 7

A korrupció-kutató K-Monitor készítette el a parlamenti pártok honlapjának transzparencia-vizsgálatát.

Négy szempontot vettek figyelembe, kategóriánként 0 és 5 pont között értékelték ezeket.

  • Hogy mennyi információ érhető el a párt felső és középvezetőiről, képviselőiről.
  • Hogy mennyire érhetőek el a szervezeti adatok meglétét
  • Hogy fel vannak-e töltve a legfontosabb dokumentumok, például a párt alapszabálya, beszámolók, szakmai anyagok, pártprogram, etikai és működési szabályzat.
  • És hogy mennyire átláthatóak a pártok pénzügyei

A honlapteszt eredménye pedig az lett, hogy bár minden kategóriában vesztett pontot, de messze az MSZP honlapja a legtranszparensebb, végül 16 pontot kaptak.

A szocialisták után az LMP (10 pont), a DK (9) és a KDNP (8) következett. A DK kirakta a honlapjára a párt vezetőinek vagyonnyilatkozatát is, az LMP pedig feltöltötte a 2011-es főpénztári kivonatát is. Igaz, csak abban az egy évben.

5 pontot kapott a Jobbik, ahol ugyan sok kiderül a párt tisztségviselőiről, ezen túl viszont kevés az információ.

3,5 pontot kapott a Fidesz. A párt gazdálkodásáról semmi nem derül ki a honlapjukon. A lista végén pedig a Párbeszéd Magyarországért (3 pont) és az Együtt-2014 végzett 0,5 ponttal, ami egy választási szövetségtől is kevés.

A kutatás részletes értékelését itt lehet elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.