A pravoszláv karácsony ellenére is 10 ezren tüntetnek Kijevben

Becslések szerint legalább tízezren gyűltek össze a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén annak ellenére, hogy az ellenzék bejelentette: a szokásos heti „népi nagygyűlés” elmarad, tekintettel a pravoszláv karácsonyi ünnepi készülődésre.

A gyülekezés láttán az ellenzéki vezetők úgy határoztak, hogy a népi nagygyűlés helyett akkor szokványos tüntetést tartanak.

A demonstráció a szokások szerint közös imával kezdődött. Az egyházak képviselői megáldották az EU-párti tüntetők önvédelmi csapatainak zászlait.

Fotók: Reuters / Gleb Garanich

Andrij Parubij parlamenti képviselő, a tüntetések szervezéséért felelős „nemzeti ellenállás” egyik parancsnoka szerint már 27 csapatot állítottak fel több száz önkéntes részvételével. Alapvető feladatuk a rend biztosítása és a tüntetők védelme a tiltakozó tömegmegmozdulásokon.

A színpadon felszólaló ellenzéki politikusok közül Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke ismételten előrehozott parlamenti és elnökválasztást sürgetett. Mint mondta:

A súlyos politikai válság ellenére a jelenlegi vezetés makacsul elzárkózik az elől, hogy meghallgassa az embereket, ehelyett a provokációk, az elnyomás és a megfélemlítés eszközeivel él, és közben tovább folytatja „népellenes politikáját” a szociális kiadások lefaragásával és a bérek visszatartásával.

A tüntetőknek önkéntesek készítenek finomságokat

Sok a balhé

A helyi média szerint a Majdan tüntetői ma kisebb csoportokban „partizánkitörésekre emlékeztető akciókat hajtottak végre”. Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter Kijev környéki házát teleragasztották „banditák tulajdona” szövegű matricákkal.

A nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt megint a miniszter távozását sürgette azután, hogy pénteken a párt egyik parlamenti képviselőjét, Andrij Illjenkót ismeretlenek megtámadták, és összeverték Kijevben.

Több vidéki városban, Zsitomirban, Dnyipropetrovszkban, Harkivban és Herszonban pedig az EU-párti aktivisták fehér színnel körbefestették az utakon a kátyúkat, egyrészt azért, hogy az autósok jól láthassák, és kikerülhessék azokat, másrészt így követelik a városvezetéstől az utak mihamarabbi rendbetételét. (MTI)