Gyed extrával kampányoljunk? Megírom.

népesedés
2014 január 09., 17:52

Levelet hozott a posta. A miniszterelnök gondolt egyet: „Gyed extrával kampányoljunk? Megírom.” Elő is kapta valamilyen úton-módon a Magyar Államkincstár adatbázisát, és uccu neki, négy pontba szedve megszületett a levél. A levél, melyből év végén mindenki megtudhatta többek közt, hogy bevezetik a gyes melletti munkavégzést. Szépen ki is fért egy oldalra, még a fotónak is marad hely a lap tetején, ahonnan maga Orbán Viktor tekint megszokott félmosolyával az egyszeri választópolgárra.

Ha lett volna több hely, biztos az Adatlapon is leírták volna, hogy a gyes melletti munka bevezetése azért annyira nem forradalmi gondolat, sőt, ők maguk voltak, akik tekintélyes mennyiségű munkavállaló anyát szorítottak sarokba, mikor 2011-ben ezt az akkor létező megoldást egyszerűen betiltották.

Tévedni emberi dolog, tartja a mondás. Végülis örülhetünk, hogy a kormány belátta, a kisgyermekes nők munkavállalásának segítése remek irány. Csak akkor meg azt nem értjük, hogy ha segítenék a munkahelyre való visszatérését, miért szüntették meg a 3 év alatti gyereket nevelő és dolgozó nők felmondási védelmét?

A forradalmi gyed extrát a munkajogi szabályozás mellé téve a dolgozni vágyó szülő bizony hangosat koppanhat a padlón, mikor visszatér munkájához. Tavaly január óta ugyanis minden kisgyermeket nevelő szülő felmondási védelme megszűnik abban a szent minutumban, hogy visszamegy a munkahelyére. A gyerek három éves koráig tartó védelem – nyilván az anyák munkaerőpiacra való visszatérését ösztönzendő – csak addig jár, ameddig a kedves mama nem akar visszamenni dolgozni.

Aki tehát abban bízik, hogy majd a fizetése és a gyed együtt milyen remek lesz, jobb ha biztosra veszi, hogy a munkáltatója és közötte kölcsönös a bizalom.

Kekeckedünk. Tudjuk.

Sebaj, a hamarosan a postaládánkban landoló, kismamákat és leendő kismamákat célzó nemzeti konzultáción majd jól megkérdeznek minket. Hogy miről? Nem tudni, az erre a hétre beígért tájékoztatásra várunk. Igaz, az hatalmas rejtély, hogy a gyereket tervező párokat hogyan tervezi megtalálni a kormány? Vajon azokat keresik meg, akiknek szerintük már illene gyereket nemzeniük és levelet küldenek minden 18-35 közötti gyesben épp nem részesülő honpolgárnak? Remek gondolat, így majd megtalálhatják a gyereket egyáltalán nem is tervezőket, a sorozatos vetéléseken átesetteket, a meddő párokat és még sok mindenkit. Igaz, ha szerencséjük van statisztikailag lehet, hogy pár tervezgető is horogra akad.

Hogy a többiek – beleértve a MÁK adatbázisából kigyűjtötteket is – mit fognak mondani a „konzultációs” kérdésekre? Azt csak a konzultációt lebonyolító apparátus tudhatja. Náluk nyilván már most megvannak a válaszok.

Kép: origo

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.