A főváros az elviselhetetlen bűz miatt szabotálja az ételosztást

Budapest
2014 január 15., 15:13
comments 14

Az ételosztók napok óta nem kapnak engedélyt a közterületen végzett ételosztásra a főváros illetékes bizottságától. A Főváros közleményben adott választ arra, hogy mi nem tetszett nekik. Ebből az alábbiak derültek ki:

  • Több szempontból kell megvizsgálni, ha ezt a főváros kiemelt, városképileg jelentős, nagy forgalmú közterein akarják megtenni, huzamosabb időn át (például egy évig, heti rendszerességgel).
  • Tavaly és tavalyelőtt sok lakossági panasz érkezett a Fővárosi Önkormányzathoz, többször kifogásolták a panaszosok az ételosztás helyszínén (főleg a Blaha Lujza téren) tapasztalható állapotokat. „Előfordult, hogy az ételosztás helyszínén gyermekével áthaladó anyuka tett bejelentést, akit az ételért sorban állók egyike inzultált, és emiatt biztonsági emberek segítségét kellett kérnie.”
  • A kiemelt jelentőségű közterületeken közegészségügyi, köztisztasági problémák is felmerültek: az oda kihelyezett mobil illemhelyek környékén elviselhetetlen bűz terjengett, hiszen többen a szükségüket ezek mellett végezték.
  • „A Fővárosi Önkormányzatnak feladata az is, hogy biztosítsa a jelentős gyalogosforgalmat lebonyolító vagy éppen a turisták által gyakran látogatott, gyakran műemléki környezetben lévő közterületek, közterek rendeltetésszerű használatát. A Főváros természetesen nemes és támogatandó gesztusnak tartja a rászorulóknak történő ételosztást, de a közterületet használók, az ott gyalogosan közlekedők vagy épp a turisták igényeit is figyelembe kell vennie.”

A Főváros emellett közölte, hogy Budapesten 9 helyszínen működik a hajléktalanok étkeztetését biztosító konyha, utcai, köztéri étkeztetés pedig 3 helyen van. „Az összesen 3600 férőhelyet biztosítani tudó nappali melegedőkön reggelit is kapnak a rászorulók.”

A közétkeztetés szervezésével több szervezet is foglakozik, többek között a Menhely Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. A Fővárosi Önkormányzat velük egységes koncepciót készít az ételosztások és egyéb jótékonysági események engedélyezéséhez, „hogy a karitatív célok teljesülése mellett a közterületek rendeltetésszerű használatát, tisztaságát és megóvását, valamint a járókelők akadálymentes közlekedését is garantálhassa” – írták.

Eközben az alábbi hír jött ki az MTI-ben

Pénteken 16 órától, szombaton 14 órától 1000-1000 adag meleg étellel és forró teával várja a rászoruló embereket pénteken és szombaton a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Baptista Szeretetszolgálat a budapesti Batthyány téren, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparti központjának udvarán. Az első napon paprikás krumpli, a másodikon rizses hús a menü - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A helyszínen mindkét napon a máltaiak mozgó orvosi rendelője várja a betegeket, pénteken kitelepül a mozgó tüdőszűrő állomás is. A mobil orvosi intézményekben érvényes TAJ-kártya nélkül is megvizsgálják a rászoruló embereket. Az ételosztás két napja alatt a máltai szeretetszolgálat teajárata nem közlekedik, az érintetteket is a Batthyány téren várják vacsorára az esemény szervezői.

A közös akció célja felhívni a figyelmet arra, hogy a hideg idő beköszöntével a nélkülözőknek egyre nagyobb szükségük van a segítségre, az adományok mellett a rájuk irányuló figyelemre is.

(Index, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.