Súrolja az Alaptörvényt a paksi bővítésre felveendő hitel?

Az Átlátszó blog idézi az Orbán-kormány által elfogadott új alkotmány egyik - a magyar állam eladósodására vonatkozó - tilalmát, és feltételezi, hogy ez akár ütközhet is a paksi bővítésre felveendő 3000 milliárd forintos gigahitellel.

"Az Alaptörvény 37. cikk (3) bekezdése szerint nem vállalhat a magyar állam olyan pénzügyi kötelezettséget, aminek eredményeként a GDP-arányos államadósság a 2013-ashoz képest növekedne (...) Nemcsak hitelt nem vehet fel, ha az ilyen eredményre vezetne, de semmilyen ilyen hatású pénzügyi kötelezettséget nem vállalhat"

írja az Átlátszó.

Arról, hogy a beruházásra ki és kitől vesz fel hitelt még nem tudni, de a blog orosz nyilatkozatok alapján feltételezi, hogy minisztériumi szinten köttetne meg az alku.

Ha ugyanis a Magyar Villamos Művek vagy a Magyar Fejlesztési Bank kapja a hitelt egy orosz pénzintézettől vagy a Roszatomtól, az egy sima polgári jogi szerződés lenne, vagyis bármikor felmondható. Az viszont kérdéses, hogy pl. az MVM kaphatna-e ekkora méretű hitelt állami garancia nélkül. (Átlátszó)