Víztározókat építhet a Fővárosi Vízművek és a Magyar Vízipari Klaszter Azerbajdzsánban

gazdaság
2014 január 15., 15:24
comments 7

Közölte Szijjártó Péter sajtófőnöke. A két vállalat már jelen van az azeri piacon, és folyamatosan együttműködik az AZERSU, azeri állami vízügyi vállalattal, korábban megbízást is kaptak az azeri féltől tanácsadási, optimalizálási feladatokra.

(Ez az az ország, amire akkor figyelt fel a média, amikor a kormány kiadta nekik a baltás gyilkost. Legutóbb Papcsák Ferenc fideszes polgármester, a zuglói Kissinger levelétől volt hangos Hegyi-Karabah.)

A két ország a kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére Gazdasági Vegyes Bizottságot működtet, aminek a magyar társelnöke Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség Külügyi és Külgazdasági államtitkára. Az elmúlt években a Vegyes Bizottság működésének köszönhetően a mezőgazdasági együttműködés területén is sikerült fellendülést elérni.

Az egyik sikertörténet ezen a területen a Hunland Kft., ami szerződést kötött egy azeri féllel, és a magyar cég 500 szarvasmarhát exportált Azerbajdzsánba.

A vállalat egy másik azeri cégnek emellett folyamatosan szállít tenyészbikákat. 2013 februárjában az azeri kormány 10 ezer szarvasmarha Magyarországról való importálásáért fizetett. Emellett sikerként értékelhető, hogy más mezőgazdasági, illetve élelmiszer-ipari alapú termékek exportja-importja is megkezdődött (magyar szalámik, azeri gránátalma). Tárgyalások folynak a magyar méz, sajttermékek exportjáról is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.