Te is lehetsz pszichopata!

TUDOMÁNY
2014 január 19., 20:13
comments 116

Félreértett társaság a pszichopatáké. A közhiedelemmel ellentétben például nem minden pszichopata tömeggyilkos. Sőt, sok pszichopata egyáltalán nem gyilkol. Viszont sokkal többen vannak, mint gondolnánk. Jelenleg durván minden századik ember pszichopata, ami azt jelenti, hogy hetvenmillió rohangál körülöttünk a világon.

A legveszélyesebb talán az, hogy úgy néznek ki, mint bárki más, sőt sokszor vonzóbbak, közvetlenebbek az átlagnál. A pszichopatából ugyanakkor a hivatalos definíció szerint hiányzik az empátia. Hidegvérű, érzelemmentes és egoista. Mindehhez rendkívül intelligens is, ezért bárkit meg tud vezetni – akár a pszichológust is.

Nincsenek erkölcsei

Robert D. Hare, az egyik legelismertebb szaktekintély szerint a pszichopatából tökéletesen hiányzik a bűntudat, a szégyen, és a többi olyan emberi érzelem, ami legtöbbünket megakadályoz abban, hogy bűnt kövessünk el. A pszichopata viszont, ha érdekében áll, bármit megtesz. Legtöbbször csak a társadalmi normák tartják vissza, nem a saját erkölcsei.

A pszichopata és szociopata között nincs lényegi különbség. A szociopata kifejezés leginkább azért maradt meg, mert a pszichopata túl könnyen téveszthető össze a pszichotikussal. (A pszichotikusok tényleg azok, akiket a köznyelv őrülteknek tart, mert amíg a pszichopaták kötődnek a realitáshoz és pontosan tudják, mit csinálnak, a pszichotikusok durva téveszméktől és hallucinációktól szenvedhetnek.)

Hannibal tényleg pszichopata volt?

Nemrég James Fallon került be a hírekbe azzal, hogy pszichológusként saját magát diagnosztizálta pszichopataként. Aztán további kutatások után finomította az eredmény pro-szociális pszichopatára, vagyis olyan esetre, aki be tudja tartani a társadalom szabályait, annak ellenére, hogy nem érez empátiát mások iránt.

Fallon esete nem is olyan ritka. Mivel a világ népességének úgy egy százaléka pszichopata, még az is lehet, hogy ön is ismer egyet. Lehet, hogy valaki a családjából, esetleg ön is az.

A filmtörténelem leghíresebb pszichopataként ábrázolt pszichopatái viszont sok mindennek számítanak, de pszichopatának semmiképp nem. Legalábbis ezt állítja egy bűnügyi pszichiáter, Samuel Leistedt átfogó kutatása. A tudós tartott egy mozira épülő egyetemi kurzust, ahol a diákok a pszichopatákról tanulnak. Ehhez 400 filmet néztek meg, amiben valamilyen pszichopata szerepel. Miután kihúzta a természetfeletti karaktereket, így 105 férfi és 21 női pszichopatája maradt, akiket tíz másik tudóssal analizáltak.

Idioszinkratikus idióták

Az eredményt Leistedt a The Journal of Forensic Sciences-ben közölte. A cikkből az derül ki, hogy akiket mi pszichopatának hiszünk, azok vagy szociálisan kifejezetten funkcionális rosszfiúk, akik valamilyen mániás (ami többnyire szexuális) indítékkal gyilkolnak, vagy extrém erőszakos tömeggyilkosok idioszinkratikus megjelenéssel és viselkedéssel.

Az előbbire a legjobb példa a Pszicho Norman Bates-e, az utóbbira pedig Bőrpofa a Texasi Láncfűrészesből. Ráadásul a legtöbb, filmekben ábrázolt pszichopata valójában pszichotikus. Norman Batesnek például durva tévképzetei és hallucinációi vannak a gyilokrohamai közben, teljesen el van szakadva a valóságtól.

Leistedtet Hannibal Lecter, minden idők legdurvább pszichopata tömeggyilkosa sem tudta meggyőzni. Hannibalnak van néhány tulajdonsága, ami nem mindig fordul elő a valódi pszichopatáknál. Ilyen rendkívül magas intelligenciája és érdeklődése a művészetek iránt, illetve macskaszerű, visszafogott mozgása, nyugodt, a helyzetet mindig uraló kisugárzása és az irreálisan kivételes képessége a gyilkolásra.

Ön pszichopata? Tesztelje le!

Ezeket a képességeket az életben nagyon nehéz elérni, ha pszichopata valaki, ha nem. A mozikban és az irodalomban mindenesetre egyre gyakoribb az "elit pszichopata" figurája. És ha nem attól lesz valaki pszichopata, hogy ellenségei sírja felett búgatja hegedűjét, akkor mitől? A most használt legismertebb diagnosztikai eszköz a Hare Psychopathy Checklist. Ez tulajdonképpen egy lista az olyan tulajdonságokról, mint az érzéketlenség, az empátia hiánya, vagy a sekély érzelmek. Minél több kritériumnak felel meg valaki, annál valószínűbb, hogy a szó orvosi értelmében pszichopata.

Első faktor: Személyiség „agresszív nárcizmus”

  • Felületesség/rábeszélőkészség/felületes báj
  • Felsőbbrendűségi érzés
  • Beteges hazudozás
  • Fortélyosság/ravaszság/manipuláció
  • Megbánás és bűntudat hiánya
  • Sekélyes érzelmi tapasztalatok (a valódi érzelmek rövidek és öncélúak)
  • Érzéketlenség/empátia hiánya
  • A saját tettekért való felelősségvállalás megértésének hiánya

Második faktor: Esetleírás „Szociálisan deviáns életvitel”

  • Ingerekre való igény/hajlam az unalomra
  • Élősködő életvitel
  • Gyenge viselkedési gátlás
  • Reális hosszú távú célok hiánya
  • Lobbanékonyság
  • Felelőtlenség
  • Fiatalkori bűnözés
  • Korai viselkedési problémák
  • Feltételes szabadlábra helyezés visszavonása

Jellemzők, melyek egyik faktorral sem függnek össze

  • Szabálytalan, válogatás nélküli szexuális partnerek
  • Sok rövid házastársi kapcsolat
  • Büntetőjogi sokszínűség

A pszichopaták agya a tudomány mai állása szerint deformálódott is, ami leginkább az amigdalában (ami az érzelmekért felelős), vagy az orbifrontális kéregnél (ami a döntéseknél dolgozik) látszik. A durvasági lista nagyjából a nárcizmusnál kezdődik. A pszichopátia egyik fontos jele ugyanis a durva egoizmus és az önzés. Vannak olyan felmérések, amik szerint a fiatalkorú elkövetők egy része, akiket most pszichopataként tartunk számon, nem érzelemhiányos, csak érzelmeiben zavart.

Nem sokat tudunk arról sem, hogy gyógyítható-e a pszichopátia. Vannak olyan kutatások, amik szerint igen. A bűntudat hiánya miatt ugyanakkor a pszichopaták sokkal könnyebben vezetik meg az orvosaikat, mint az átlagos betegek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.