https://444.hu/assets/titanic.jpg

Megoldódott a Titanic utolsó nagy rejtélye

Történelem
2014 január 20., 12:33
comments 13

Lorraine Allison két éves volt a Titanic elsüllyedésekor. A kislány tehetős szüleivel, Hudsonnal és Bess-szel, illetve héthónapos öccsével, Trevorral utazott. Amikor a hajó jéghegynek ütközött, egyik szobalányuk, Alice Cleaver feljutott az egyik mentőcsónakra a csecsemővel. A család többi tagja minden bizonnyal odaveszett.

Legalábbis mindenki ebben a hitben élt, egészen 1940-ig. Ekkor jelentkezett egy Helen Kramer nevű kanadai nő, aki azt állította, hogy ő Lorraine. A történet szerint az utolsó pillanatban menttették ki a fagyos vízből, majd egy férfi nevelte fel, akiről egészen 30 éves koráig azt hitte, hogy az apja.

Kramer és az Allison család egészen Kramer 1992-es haláláig vitatkoztak a dolgon. Akkor úgy tűnt, hogy a kérdés, ha meg nem is oldódott, elfelejtődött.

Mígnem 2012-ben Kramer unokája, Debrina Woods megint előállt a történettel. Oka volt rá. Ha nagyanyja Lorraine Allison volt, akkor őt elég jelentős rész illette volna meg Allisonék nem elhanyagolható családi vagyonából.

Woods még egy honlapot is indított, ahol bizonyítékait sorolta. Könyvet is akart írni a történetről. Azt állította, hogy nagyanyja hagyatékában talált egy bőröndöt, tele iratokkal, amik szerinte Kramer származását bizonyítják.

És megpróbált kapcsolatba lépni az Allisonokkal, de a család helyett ügyvédjük válaszolt, hivatalos levélben felszólítva, hogy hagyjon fel a zaklatással. Allisonék még egy távoltartási végzést is szereztek, mert Woods az Allisonok chesterville-i kriptájába akarta vinni nagyanyja hamvait.

Pechjére az elmúlt évszázadban a tudomány sokat fejlődött. Még nagyobb pechjére anyai ági rokonságot kellett volna bizonyítania, ezt pedig igen egyszerűen lehet ellenőrizni genetikai vizsgálatokkal.

A mitokondriális DNS vizsgálatát Tracy Oost igazságügyi orvosszakértő, saját bevallása szerint titanicológus kezdeményezte. Ő alapítványt is létrehozott Lorraine Allison azonosítására.

Woods ebbe már nem akart belemenni. De féltestvére, Deanne Jennings, akinek ugyanúgy Kramer volt a angyanyja, beleegyezett.

Ő nem rokona Allisonéknak, vagyis Kramer sem volt az.

Az Allison-család most nagyon hálás Jenningsnek. "Szeretnék köszönetet mondani Deanne Jenningsnek, hogy felajánlotta DNS-ét, így véget vetett ennek a zaklatásnak. Örökké adósa maradok ezért a kedvességéért" - nyilatkozta David Allison, a csecsemőként megmenekült Percy unokája.

Nővére szerint a vizsgálatok "kolosszális csalást lepleztek le", amik évtizedek óta kísértik a családját. "Ez az egész a pénzről szól. Debrina könyvet akar írni, és nyilván vannak még mások, akik profitálni akarnak a történetünkből. Ez a mi történetünk. Hagyjanak minket békén" - mondta. (Via Daily Mail)

A borítókép az Illustrated London News 1912-es beszámolójának illusztrációja a Titanic pusztulásáról. Forrás: Hulton Archive / Getty Images.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.