A következő Eb-ről is simán lemaradhat a válogatott

sport
2014 január 24., 14:03
comments 15

Az UEFA véglegesítette azokat a kalapokat, amikből sorolni fognak a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra.

Ez lesz az az Eb, ahol már nem 18, hanem 24 csapat vesz részt. Ehhez legalább a harmadik helyet kell megcsípni, ami például a 2012-es Európa-bajnokság és a mostani világbajnoki.selejtezőn sikerült. A kilenc csoportból az első és a második automatikusan kijut, ahogyan az összes csoportot nézve a  legjobb harmadik is. (Ezek egyébként mi lettünk volna a 2012-es Eb-selejtezőn). A többi harmadik helyezett pótselejtezőt játszik majd az Eb-ért.

A magyar válogatott - bár továbbra sem jutott ki sehova, viszonylagos jó eredményei, az úgynevezett UEFA-koefficiens alapján - a második kalapba került.Tehát elivleg csak egy kalapból kaphatunk nálunk magasabban jegyzett csapatot, de ez messze nem így van.

A harmadik kalapban nincs olyan, akit biztosan vernénk, olyan viszont igen, akitől nagy valószínűséggel kikapnánk. A negyedikben is vannak olyanok (Skócia, Bulgária, Montenegró), akik erősebbnek tűnnek. Az ötödikben pedig ott van a most világbajnoki pótselejtezőt játszó Izland.

Ezekből a kalapokból sorsolnak majd február 23-án:

1.: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina

2.: Horvátország, Ukrajna, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, Magyarország, Írország

3.: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország

4.: Örményország, Montenegró, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország

5.: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus

6.: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár

Vagyis összejöhet akár egy olyan csoport is, ahol a negyedik, ötödik hely is bőven papírforma:

Spanyolország (de az első kalapból bárki), Szerbia, Montenegró, Izland. És a hatodikból tényleg mindegy.

Nagyon könnyű csoportot nem igazán lehet összehozni, talán egy görög, szlovén, észt, azeri, gibraltár.

Az újítás, hogy a házigazda Franciaországot besorolják majd az ötcsapatos csoportba. Versenyen kívüli, felkészülési meccseknek számítanak majd a mérkőzései, de a világranglistába beszámítanak majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.