Az ukrán ellenzék nem kért a kormányfői székből

külföld
2014 január 25., 20:52
comments 21

Az ellenzéki vezetők este fél tízkor választ adtak Viktor Janukovics javaslatára a Függetlenség terén felállított emelvényen. Az ukrán elnök felajánlotta a kormányfői széket az ukrán ellenzék egyik vezetőjének, Arszenyij Jacenyuknak, Vitalij Klicskónak pedig miniszterelnök-helyettesi tisztséget kínált. (A jelenlegi miniszterelnök, Mikola Azarov éppen Davosban van, de utalt arra, hogy kész lemondani. Janukovics viszont nem akar távozni.)

Klicsko az ÜTÉS párt vezetője ugyan bejelentette, hogy elutasította az ajánlatot, de hajlandó folytatni a tárgyalásokat.

„Janukovics elfogadta több követelésünket is. A többi kérdésben tovább dolgozunk a kompromisszumon.”

photo_camera Arszenyij Jacenyuk és Vitalij Klicsko (Fotó: Alexey Kudenko / RIA Novosti)

Klicsko azt mondta, az elnök beleegyezett az összes bebörtönzött aktivista szabadon engedésébe, a 2004-es alkotmány visszaállításába, és a kormány feloszlatásába, bizonyos feltételekkel. (Janukovics valójában nem azt mondta, hogy megszüntetné az újabb, az ellenzék által kifogásolt törvényeket, amik a mostani tüntetéseket is ellehetetlenítik, hanem hogy módosítaná azokat.)

Klicsko elmondta, hogy az ellenzék ragaszkodik hozzá, hogy:

  1. Töröljék el az ellentmondásos törvényeket.
  2. Legyen még ebben az évben elnökválasztás.

Az ellenzék tartani fogja a pozícióját a Maidanon és vidéken – ígérte Klicsko. A tárgyalást folytatják, és nem ülnek fel a provokációnak.

A nyugatbarát ellenzék és a hatalom között november óta folyik a harc, amióta Janukovics az utolsó pillanatban lemondta az EU-s társulási szerződés aláírását. A tüntetők és az ellenzék közötti összecsapásokban legalább hatan meghaltak, és több százan megsebesültek. Az összes cikkünk az ukrajnai eseményekről itt található.

(Kyiv Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.