Az ukrán elnök az ellenzéknek adná a miniszterelnöki posztot

Miniszterelnöki tisztséget ajánlott fel Arszenyij Jacenyuknak, az ellenzéki Haza (Batykivcsina) párt vezetőjének szombaton Viktor Janukovics államfő. A hír az elnök honlapján jelent meg, és azt az ellenzéki politikus is megerősítette. Az államfő egyben Vitalij Klicskónak, az Ütés (UDAR) párt vezetőjének miniszterelnök-helyettesi tisztséget kínált.

Arszenyij Jacenyuk és VItalij Klicskó (Fotó: AFP / Andrew Kravchenko)

Jacenyuk 2005 és 2006 között gazdasági miniszter, 2007-ben külügyminiszter, majd 2007 és 2008 között házelnök volt. Arszenyij Jacenyuk a bebörtönzött ellenzéki politikus, Julija Timosenko pártját vezeti. Ő volt az, aki szerda este Klicskóval ultimátumot 24 órás ultimátumot adott a kormánynak, elvárva a tüntetéseket lehetetlenné tévő törvény visszavonását. Azt mondta:

„Ha ez nem történik meg, közösen fogunk felvonulni. Ha egy golyó lesz a fejbe, akkor egy golyó lesz a fejbe.”

Azt még nem tudni, hogy az ellenzék elfogadta-e az ajánlatot. „Ha Jacenyuk elfogadja a kormányfői tisztséget, döntést hoznak a kormány lemondásáról” – közölte Olena Lukas igazságügy-miniszter, aki szerint azt írta: „Az elnök meg van győződve arról, hogy az ellenzékkel való együttműködés segít majd egyesíteni az országot, megvalósítani az állam és a társadalom számára szükséges reformokat.”

Janukovics azt állítja, megfontolja az alkotmány népszavazással vagy parlamenti szavazással történő módosítását. A mostani alaptörvény, ami szerint Ukrajna államformája elnöki-parlamenti köztársaság, széles hatáskört biztosít az államfőnek. A hivatalos közlemény szerint a felek arról is megállapodtak, hogy fokozatosan megtisztítják a kijevi tereket és utcákat a tüntetőktől és a biztonsági erőktől.

A jelenlegi miniszterelnök Davosban van, de utalt arra, hogy kész lemondani. Janukovicsnak viszont esze ágában sincs távozni.

A belügyminiszter korábban azt mondta, a válság békés úton való megoldására tett erőfeszítések „hiábavalók”.

Ukrajnában november vége óta tartanak az ellenzéki tüntetések, amióta az államfő az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását. Az ellenzék az elnök távozását, előre hozott választásokat és parlamenti köztársaság létrehozását követeli. Az erőszakba torkolló tüntetések alapján Ukrajna kettészakadása fenyeget. (BBC, MTI)