Vona Gábort Londonban szívatják a tüntetők

POLITIKA
2014 január 26., 14:39

Vona Gábor ma délután lakossági fórumot tartott volna Londonban, de egyelőre nem tudni, hogy sikerült-e neki. A lakossági fórum fél háromkor kezdődött volna egy kocsmában a Holborn metrómegálló környékén. A United Against Fascism antifasiszta szervezet tüntetői viszont már egy órával korábban megjelentek a megállónál, mondta el Lőrincz Gergő, aki kint tüntet a Jobbik ellen.

photo_camera Lőrincz Gergő fotója

Mivel az antifasiszták jóval többen voltak, mint a körülbelül 20-30 jobbikos, a rendőrség kordonokkal és sorfallal zárta el a kijáratot a megállóból. A jobbikosok ki sem tudtak jönni, vissza kellett menniük a metróba.

photo_camera Lőrincz Gergő fotója egy békés tüntetőről

Lőrincz szerint egy darabig nem is tudták, hol lesz végül a találkozó, mert Vona nem tűnt fel a megállónál, de most olyan hírek vannak, miszerint a jobbikosok átmentek a Marble Arch-hoz, mert ott fognak találkozni Vonával. Az antifasiszták követik őket.

Aztán kiderült, hogy a Marble Arch csak elterelés volt, mert a jobbikosok közben megérkeztek a Hyde Parkba, a Speakers Cornerhez. Lőrincz sok rendőrt és árpádsávos zászlót látott.

resize (4)

Pörzse Sándor éppen a Fideszről beszél a körülbelül 100 jobbikosnak a park szélén. Lőrincz szerint durván annyian lehetnek, mint egy lakótelepi lakossági fórumon. Az antifasiszták nem jöttek a jobbikosok után, mert nem tudnak arról, hogy végül itt tartják meg a fórumot.

resize (3)

Egy magyar származású, a háború után Londonba menekült zsidó férfi megpróbálta megzavarni a fórumot. A rendőrök elvitték, mesélte Lőrincz. Vona, aki elég vastag embergyűrűben van, ezután arról beszélt, hogy Magyarország újra vonzó lesz a magyaroknak, vissza lehet majd térni. Szerinte az MSZP fél a kinti magyaroktól.

"Árpádsávos zászlókat látok a Hyde Parkban. Azt hiszem, ilyen sem volt még" - mondta Lőrincz.

Lőrincz szerint Vona öt körül beült egy limuzinba és elhajtott.

photo_camera Lőrincz Gergő fotója

Legutóbb Bajnai Gordon tartott előadást Londonban, de Vonával ellentétben azt  nem hozta címlapon a Guardian és az Independent. A Guardian úgy írt vonáról, mint Európa legsikeresebb fasisztája. Nagy botrány lett abból is, hogy Vona állítólag kint találkozni akar a szálsőjobboldali Brit Nemzeti Párt és a görög Arany Hajnal képviselőivel. Egy brit képviselő korábban már be is tiltotta volna Vona fórumát.

resize (2)

Vona nem az a fajta bevándorló, akit mi szívesen látunk az Egyesült Királyságban

– címmel írt a Guardian a szerinte cigány-, bevándorló- és nem túl finoman leplezetten zsidóellenes retorikával operáló Jobbik Európa legerősebb szélsőjobboldali szervezete, például azért, mert 43 képviselőjük ülhet a magyar parlamentben.

resize (1)

A cikk szerzője röviden kitér még a Jobbik arabbarát nézeteire, és arra a friss jelentésre is, ami szerint Magyarországon a lakosság 63 százalékának vannak ellenérzései a zsidókkal szemben.

A Jobbik elnöke a Facebookon panaszkodott arról, hogy szabotálni akarják a londoni fórumot. Ezekről a problémákról írt:

A problémák:

  • „Két napja egy londoni képviselő a szigetországi zsidóság érzékenységére hivatkozva azt kérte, hogy a belügyminiszter akadályozza meg a londoni fórumomat, illetve hogy be se engedjenek az országba. Azt hazudták, hogy a görög Arany Hajnallal akarok találkozni, amit én közleményben cáfoltam.”
  • Vezető brit lapok szerint valójában náci pártok képviselőivel találkozna.
  • „Vörös csillaggal kampányoló angol antifasiszta csoportok kilátásba helyezték, hogy meg fogják akadályozni a lakossági fórumot. Egyes hírek szerint erőszakos fellépésre készülnek az odaérkező magyar emberekkel szemben.”
  • Vona levélben tájékoztatta a magyarországi angol nagykövetet és az angliai magyar nagykövetet, na meg az angol belügyminisztert a látogatása valódi céljáról és a hisztériakeltés visszautasításáról, de nem kapott választ.
  • A munkatársával nem volt hajlandó beszélni se a nagykövet, se a magyar külügy.
  • „A munkatársamat előbb faceboookon (!) kereste a londoni rendőrség, majd amikor hivatalos levelet kért a szokatlan megkeresés miatt, akkor a magán mobiltelefonján (!) hívta valaki, és információkat kért a rendőrség nevében.”
  • Vona azt állítja, fenyegető leveleket kapott iszlámbarátsága miatt.
  • Vona zárójelben jegyzi meg, „mert nem feltétlenül van kapcsolatban ezzel, de ma a társasházban, ahol lakunk, valaki elvágta a lépcsőház és a garázs áramvezetékeit, ami miatt a közös képviselő rendőröket volt kénytelen hívni”.

Vona levélben fordult az angliai török nagykövethez, akit tájékoztatott arról, hogy a londoni lakossági fórumát „valószínűleg magukat antifasisztának álcázó iszlám- és törökellenes rasszista csoportok fogják megzavarni”, amitől ő elhatárolódik. „Közben kint élő lengyelek bejelentették, hogy ha a magyarokra akarnak támadni, akkor ők is ott lesznek és közbe fognak lépni” – bizakodik korábban Vona Gábor.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.