Halomra gyilkolja a Balaton halait a világ leggonoszabb madara

2014 január 27., hétfő 13:12
33
  • Halhorror a magyar tengeren.
  • Kárókatonák okoznak hatalmas kárókat.
  • Akkor is ölnek, ha már nem éhesek.
  • Kifigyelik az őröket.
  • Rettegnek a keszegek.
  • A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. tehetetlenül figyeli a szárnyas gyilkosok gaztetteit. Kilövésre nem kap engedélyt.
  • Becslések szerint évente minimum száz tonna halat buknak a horgászok az aljas madaraknak „köszönhetően”.
A retteget halgyilkos elkövetés közben. (Wikipedia-fotó.)

A Balatonnál és a Kis-Balatonnál, a hivatalosan nagy kárókatonának nevezett kormoránok a legszerényebb becslések szerint is napi 500 kilogramm halat gyilkolnak ki a Balatonból, jelentősen csökkentve a horgászok zsákmány-kilátásait – mondta az MTI-nek Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vagyonvédelmi és halőrzési vezetője. Télen, a lelassult mozgású, csapatokba verődött halakat különösen könnyen ejtik zsákmányul a halfarkasnak is nevezett ragadozó madarak, ilyenkor csak az erős szél és a jég jelenthetne ellenük védelmet. Az enyhe tél éppen ezért „irdatlan kártételt” jelent a tó halállományára nézve. A számítások szerint a horgászok által kifogott halmennyiségnek negyede-ötöde esik évente a kormoránok zsákmányául. 2012-ben a horgászok összesen 516 000 kiló halat fogtak ki a Balatonból.

A károk miatt a halgazdálkodási társaság vezetője már tavaly

egy közép-európai kormorán-stratégia kidolgozását kérte.

A madárfaj ugyanis természetvédelmi szempontból jelentős faj, védett az unióban, miközben az elszaporodása már más európai országban is komoly gondokat okoz. Hazánkban nem vadászható, ugyanakkor nem áll természetvédelmi oltalom alatt.

Havranek Mihály elmondta, a környezetvédelmi felügyelőség az utóbbi években engedélyezi a cég két halastavánál a kormoránok riasztását acélsöréttel, továbbá a gyérítést is tavanként 200-200 madár kilövésével. A Balatonnál azonban más a helyzet. Ott nincs értelme a riasztásnak, hiszen csak arrébb repül a madár a hatvanezer hektárnyi szabad vízfelület mentén. A gyérítést ugyanakkor esetenként a kiemelt üdülőövezet lakott területén kellene végrehajtani. A helyzetet nehezíti az is, hogy a Balaton Natura 2000-es terület, ahol az alapjogszabályok szerint semmilyen vadászat nem engedélyezett.

Ezek miatt hiába kérte meg már tavaly októberben az engedélyt a halgazdálkodási társaság, az érintett hatóságok (környezetvédelem, rendőrség) egyelőre nem reagáltak a megkeresésre. A kérelem arra irányul, hogy gyérítést végezhessenek legalább a kormoránok kedvelt éjszakázó, illetve tanyázó helyein – Alsóőrs, Vonyarcvashegy és Balatonőszöd –, ahol több százas, esetenként ezres madárraj tanyázik a fákon és a köveken.

A kormorán szívós, nagy röpképességű, intelligens állat,

ami miatt nehéz a riasztása. Felnőtt példányai napi 40-50 dkg halat, főként süllőt, gardát, keszegfélét fogyasztanak. A halastavaknál történt gyérítésekkor azt tapasztalták, hogy tanulékony madár: nemcsak azt az embert ismeri fel, amelyik egyszer már lőtt rá, vagy amelyiktől a riasztás miatt tartania kell, hanem azt is megjegyzi, hogy kinek, mikor kezdődik a szolgálata. Az idei télen tett megfigyelések szerint a Balaton nyugati medencéjében már ezres csapatokban halásznak a kormoránok, amelyek a hideg vízben lelassult életműködésű, nagy csapatokba összeverődött halakból könnyen zsákmányolnak – íra a Magyar Távirati Iroda.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt