Veszélyes Budapest és Miskolc levegője

környezetvédelem
2014 január 28., 08:07

Három település, köztük a főváros levegőjét is veszélyesnek minősítette az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el:

  • kék (elfogadható)
  • zöld (kifogásolt)
  • narancssárga (egészségtelen)
  • piros (veszélyes)

Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. (MTI)

Piros riasztás

Az OKI térképe szerint Budapest mellett Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

photo_camera A jó öreg Miskolc (Fotó: Vajda János / MTI)

Narancssárga riasztás

További négy települést jelöltek narancssárgával: Putnokon, Kazincbarcikán, Oszláron és Szolnokon is már egészségtelennek számít a levegő.

A levegő magas szállópor-tartalma miatt 8 településen kifogásoltnak minősítették a levegő minőségét.

Légzőszervi betegségek

Az ÁNTSZ közölte, hogy a levegőben lévő szálló por miatt a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhatnak. A keringési, légzőszervi betegségben szenvedőknél és főleg időskorúaknál légzőszervi tünetek jelentkezhettek, a betegek panaszai súlyosbodhattak. Az asztmásoknak segíthet az egyéni védőeszköz használata, és nem ajánlott a szabadba menni, aktívan sportolni.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.