https://444.hu/assets/tuntetes_5.jpg

Vadai: A nácik beszivárogtak a kormányzatba

POLITIKA
2014 február 01., 13:56
comments 50

A hideg idő ellenére körülbelül négyszáz ember jött el a Szabadság térre tüntetni a Tolerancia csoport szervezésében. A demonstráción petíciót lehetett aláírni az emlékmű ellen, amit a szervezők Rogán Antal kerületi polgármester és Kövér László házelnöknek fognak elküldeni a jövő hét elején. A civil szervezet hangsúlyozta a demonstráció függetlenségét, a négy szónokot az Összefogás pártjai közül ők választották és hívták meg.

tuntetes_2

Hiller István kezdi

Az MSZP-s politikus beszédében megemlékezett arról, hogy a rendszerváltáskor abban a hitben éltek, hogy a szabadság terei nőni és bővülni fognak, de ez ez nem így lett. A szabadság lehetőség szűkült az évek során. Nem csak ezzel a szoborral ezen a téren, hanem a tankönyvekben is szűkül a szabadság. Utalt arra, hogy Nyírő József már a tanterv része. Az ország náci megszállására nem így kell emlékezni, mondta Hiller.

A birodalmi sas ne kacsintson a tér végén álló Horthyval össze.

Emlékeztetett a Hazatérés templomának kapujában álló, ifj. Hegedűs Lóránt lelkész által leleplezett kormányzó szobrára. A holokauszt gaztett és nem így kell rá emlékezni, zárta Hiller.

Vadai: Nagyobb a baj, mint hittük

Nagyobb a baj mint hittük, azt hitük, hogy a gárdisták után nem lesz rosszabb.

Vadai a Fideszt és a Jobbikot mosta össze, hiába tiltakozott együtt egykor Bajnai és Rogán a szélsőjobb ellen. Gombra módra szaporodnak a Horthy-szobrok, és a kormányzó kultusza folyamatosan nőtt az elmúlt években, mindez kormányzati támogatással. Nyirő József és Wass Albert ma már a tanterv része, Tormay Cecileről pedig utcát akartak elnevezni.

tuntetes_3

Vadai szerint fasiszta szervezeteket hoz létre a kormány, rendszeren elnézik a gárdaavatást a szélsőjobbosoknak, míg a kormány néma maradt. „Nem csak kokettálnak a nácikkal, a nácik beszivárogtak a kormányzatba.” Jönnek a választások, magyarázta Vadai, kellenek a szélsőjobbos szavazatok.

Karácsony: Az elvtelenség a legvisszataszítóbb

Sajnos ma Magyarországon nem az a baj, hogy vannak, akik zavart agyú emberek akik masíroznak, hanem hogy nincsen választóvonal a normális jobbközép és köztük, kezdte az PM pártvezetője. Nincs így közös haza, a Fidesz kezdte ezt, a szavazatmaximalizálás miatt.

Ez az elvtelenség a legvisszataszítóbb a magyar közéletben.

Háborodott fel Karácsony. Majd feltette, a kérdést, hogy miiért nem Márai Sándor a polgári oldal etalonja? A holokauszt elkövetői közt honfitársaink is voltak, az egyetlen esélyünk, ha szembenézünk velük és a múlttal. Ezt a szembenézést még a Fidesz-kormány által bevezetett Alaptörvény is gátolja. Ezt elhazudja ez az emlékmű is, és elhallgatja zsidómentők erényeit is.

tuntetes_4

Popper Gábor a Liberálisoktól azt mondta: vigyázó szemeteket Londonra vessétek, utalt a múltheti incidensre, hogy nem engedték megtartani Vona Gábor Jobbik-elnök fórumát. Nekünk is így kell, folytatta Popper. Elvették tereinket, a békét, nyelvünket. Ha demonstrálnak, ott leszünk, erősebbek, és többen vagyunk – mondta.

Folytatják

A tüntetés végén átvonultak a szoborcsoport leendő helyére. A tüntetésre eljött Kovács László és Kunhalmi Ágnes az MSZP-ből, a DK-s Szabó Zoltán és a volt SZDSZ-es Mécs Imre is. A hideg ellenére a végére kb. 400 ember jött el.

tuntetes_1

A Tolerancia csoport képviselője elmondta, hogy ez teljesen civil kezdeményezés, az összefogás politikusait ők kérték fel. Sebő Gábor, a Tiszta Kezek Mozgalom aktivistája, a helyszínre szervez folyamatos tüntetést, és egy történelmi fotókiállítást, hogy bemutassa, hogy nemcsak németek okoztak a holokausztot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.