Kevéssé aromás, nem kellően harmonikus gyümölcsmártás a Kincskereső oviban

Ebben a levesben egy apró nejlon darabka rejtőzik

"Halványsárga átlátszó lében sárga- és fehérrépa, karfiol, sok apróra tört cérnametélt, zöldfűszerek, bors- és paprikaszemcsék. Egy pici, 5x3 mm-s nylon darabkát találtunk a levesben."

Ezt írják a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tesztelői a Kincskereső Óvodában ebédre felszolgált húslevesről. Egy kis nejlon nem a világ, az ebédet mindennel együtt átlag alattinak ítélték, de azért még megfelelő volt.

A törökbálinti menzabalhé után a héten arra buzdítottuk mindenkit, hogy küldjön nekünk képet és leírást az ebédjéről. Így derült ki, hogy

az iskolai menzakritikára apparátust tart fenn az állam.

Jellegének megfelelő, tiszta, idegen szagtól mentes

A Nébih tesztelői tavaly 160 iskolai és óvodai ebédlőben jártak, és tesztelték, hogy mit kapnak a gyerekek. Azt, hogy mennyire találóak a kritikáik, kívülről nagyon nehéz megítélni, de ránézésre itt tényleg komoly munka volt.

Persze kicsit hülyén van a Nébih oldalán, a takarmánybiztonság menüpont alatt elrejtve a sok teszteredmény, de ettől eltekintve ez egy hasznos, használható, és teljesen korrektnek tűnő szolgáltatás.

A fogásokat képpel, külön-külön, külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján értékelik. Van nagyon részletes lista az összetevőkről, és az egész intézmény is kap egy összefoglaló értékelést.

Így:

A sonkás kocka íze az elnevezésre nem emlékeztet

Részletes érzékszervi minősítés:

Magyaros burgonyaleves (0,3 l/adag)

 • Külső megjelenés:

Világossárga színű, opálos lében sárgarépa karikák, burgonya-, fehérrépa-, karalábé kockák, kevés zöldfűszer, tetején narancssárga zsírcseppekkel. Viszonylag sok a sárgarépa, kevesebb a burgonya.

 • Állomány:

A zöldségek kissé túlfőttek, túl puhák, a lé viszonylag sűrű.

 • Illat:

Jellegének megfelelő, tiszta, idegen szagtól mentes.

 • Íz:

Kevésbé jellegzetes, inkább a sárgarépa íze dominál, kevésbé aromás, de idegen íztől mentes.

Sonkás kocka (0,3 kg/adag)

 • Külső megjelenés:

Fodros kockatészta, egyenetlen színelosztású, helyenként barnás, helyenként vöröses-rózsaszínű darálmánnyal egyenetlenül megszórva.

 • Állomány:

A tészta puha, túlfőtt, a darálmány aprószemcsés, puha, nagyobb csomókban összeálló.

 • Illat:

Az elnevezésre kevésbé jellemző, húskonzerv illatára emlékeztető.

 • Íz:

A elnevezésre kevésbé jellemző, nem kellemes, nem harmonikus. Húskonzerv ízére emlékeztető.

Tavaly 160 ebédből 2 nem felelt meg

Összeraktunk egy statisztikát  a vizsgálatokból. Ebből az derült ki, hogy a 160 ebédből

 • 26 volt átlag alatti,
 • 30 átlag feletti,
 • 11 kiválóan megfelelt,
 • és 2 nem volt megfelelő.
 • A maradék 91 ebéd átlagos minősítést kapott.

A szégyenfalra az Andor Ilona Ének-zene Általános és Alapfokú Művészeti Iskola került fel csipetkés zöldbablevesével, krinolinos paprikás krumplijával, és a hozzá adott reszelt céklával.

17_Andor_Ilona_Enek_zene_Altalanos_es_Alapfoku_Muveszeti_Iskola

A leves

zsíros rántásszagú, nem kellemes, nem harmonikus, enyhe mellékszag érezhető. Ízre nem jellegének megfelelő, nem harmonikus, zsíros érzetet ad a szájüregben. A zöldbab kellemetlen, idegen mellékízű.

A paprikáskrumpli

nem tetszetős. a burgonya túl puha, részben pépes. Kellemetlen mellékszag érezhető, kellemetlen, idegen mellékíz érezhető. A kolbász nagyon csípős. Jelentősen csökkent élvezeti értékű.

A céklába bele se megyek.

CSONTSZILÁNK A SZÓSZBAN!

A szegedi Arany János Általános Iskola is részben "nem megfelelő" minősítést kapott. A cukkinikrémleves ugyan átlagos volt, egy kis kellemetlen fagyasztottzöldség-ízzel, de az ellenőrök azt nem tudták elnézni, hogy

egy darab 3x4 mm-es csontszilánk volt a milánói tészta darált húsos szószában.

Ugyanitt megtalálni minden idők legpontosabb alma-leírását:

Kb. 7 cm átmérőjű, kissé szabálytalan formájú alma. Kisebb ütődéstől származó apró foltok láthatók a felületén. Színe egyik oldalán élénk világospiros, a másik oldalán világoszöld, kissé cirombás mintázatú. Tapintásra kemény, héja sima, húsa harapáskor roppanós, rágás közben lédús. Jellegzetes, aromás, felvágva kellemes, friss, minden idegen szagtól mentes. Kellemes, jellegzetes, friss, lédús, enyhén savanykás, jóízű, minden idegen íztől mentes.

Átlag alatti minősítést kapott a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképzőiskola, Szakiskola és Kollégium is, ami főleg azért ciki, mert ők magukra főznek, és ugye pont ezt tanulják.

Mászkos a rizs a káposztában :(

A lebbencslevesük még csak-csak elment, bár kicsit erős volt benne az ételízesítő, de az erdélyi rakott káposzta viszont nem sikerült: mászkos, szétfőtt rizs, mócsingos töltelék, bőrszag, bőrke íz, rágási maradéka jelentős.

Ejnye!

Vannak viszont nagy dobások is

Egy kiváló minősítést kapott ebéd a Pál Apostol Katolikus Gimnáziumból.

UPDATE:

A héten írt felhívásunkra több nyugtalanító kép is érkezett, most ezeket szeretnénk kiemelni.

Epic menza kaja Sopronból. Állítólag sonkás tészta. mi elbizonytalanodtunk és nem mertük megenni. Többször kértük a menza reformálást az ígéretek elszálltak mint a fehér füst a pápaválasztás után...

IMG_20111021_134714

 

Várost nem írnék, illetve nem is teljes kaja látható a képen, csak a saláta egyik összetevője. Persze a 600 köbméter salátába néha becsúszhat 1-2 néhai élőlény, de azért fura volt, ahogy megpillantottam a hangyát a salátámban. Nem mondom azt hogy ezért ÁNTSZ bejárás járna, de azért ha menzás kaját eszünk, számítsunk ilyesmire is. Amúgy, ahogy ez a fotó is mutatja, tavalyi kép, azóta a mezna egész sokat javult.

2012-04-19 13.29.52