Légzsákkal szerelt hátizsák védi a lavináktól a sízőket

Tbg
sport
2014 február 11., 09:28
comments 4

Bár azonos elven működik, mint az autókba szerelt légzsákok, ám máshogy védenék meg a pályákon kívül síelőket, akiket leginkább érint a lavinaveszély. A hátizsákból kipattanó légzsák ugyanis nem az ütközéstől véd, hanem attól, hogy a lavina eltemesse az embert.

Mivel a felfújódó zsák egy jóval nagyon térfogatú "tárgyat" csinál az emberből, a lavina sokkal kisebb eséllyel temeti maga alá, sőt, inkább a felszínre buktatja.

Fogj egy zacskó tortillát. Persze, hogy a nagyobb darabokat akarod megenni először, nem a kis törmelékeket. Ezt úgy éred el, hogy megrázod a zacskót, és a felszínre jönnek a nagyobb darabok

- magyarázta a Backcountry Acces nevű cég termékéről a Utah-i lavinaközpont munkatársa Bruce Tremper a szemcsés anyagok dinamikájáról. (NPR)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.