Az ukrán ellenzék előre megtervezett mészárlásról beszél

külföld
2014 február 18., 17:39
comments 53

Leszja Orobec ukrán parlamenti képviselő, Viktor Juscsenko volt ukrán elnök pártjának tagja a Facebookon tette közzé levelét, amiben azzal vádolja Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy az elmúlt hetek tárgyalásait csak arra használta, hogy titokban megszervezze Kijev ostromát. Szerinte erre utal, hogy a tüntetőket engedték bejutni a kormányzati negyedbe, ahol aztán több kisebb csoportra szabdalták a tömeget. Kijevben szerinte gyakorlatilag szükségállapot van, egy egyetemi kollégiumban letiltották a netet, a városba nem lehet bejutni.

Az alábbiakban Orobec levelének fordítását olvashatja, az eredetit itt találja.

"Janukovics és szövetségesei szándékos provokációt szerveztek és csapdába csalták a tüntetőket.

Az úgynevezett békés tárgyalások valójában egy jól megtervezett csapdának bizonyultak. Ez a szándékos halogatás lehetővé tette, hogy nagy erőket vonjanak össze Kijevben, hogy kirobbanthassák az erőszakot. Janukovics eleve nem akart soha semmilyen engedményt tenni. Minden kavarás, háttéregyeztetés az alkotmány kiegészítéséről csak azt a célt szolgálta, hogy a tüntetőket csapdába csalják.

A mai eseményeket már legalább a múlt héten megtervezték. Kijevben most lezárták a metrót, minden bevezető utat lezártak. Kijev egyes részeit - például a Kijevi Politechnikum kollégiumát - levágták az internetről. Az elmúlt pár órában gyakorlatilag szükségállapotot vezettek be Kijevben. És ne mondja nekem senki, hogy ez megfelelő hírszerzés, előkészületek és tervezés nélkül lehetséges lett volna. Bárki tudhatja, hogy egy négymilliós város elfoglalása jópár napos, ha nem két-három hetes előkészületeket igényel.

A városba nagyszámú rohamrendőrt és belügyi katonát vezényeltek. A kormány által felbérelt huligánok, a tituskik a rohamrendőrséggel (a Berkuttal) koordináltan akcióznak, kövekkel és Molotov-koktélokkal támadják a tüntetőket. Az egész műveletet úgy tervezték meg, hogy a tüntetőket beeresszék a kormányzati negyedbe, majd több, elszigetelt csoportra szabdalják őket. Ha a cél az lett volna, hogy távol tartsák a tüntetőket a kormányzati negyedtől, akkor a Hrusevszki utcát lezárták volna, ahogy korábban.

A rendőrség és a tituskik szélsőségesen erőszakosak. Már legalább négy tüntetőt megöltek, köztük egy nőt. Néhányan lőtt sebektől haldokolnak - a Berkut és a belügyi katonák éles lőszerrel lőnek. A berkutosok a háztetőkről lőnek és gránátokat dobálnak a tömegbe. Több tucatnyia súlyosan megsérültek, van, akinek a szemét lőtték ki, van, akit fejbe lőttek.

Ezt a mészárlást gondosan és előre eltervezték. A cél a demokrácia utolsó morzsáinak az elpusztítása Ukrajnában. Az ötletgazdák az 1993-as moszkvai eseményeket próbálják megismételni és örökre el akarják ültetni a félelmet az ukránok szívében, eltiporni még a szikráját is annak, hogy kiállhassanak a jogaikért.

Ez nem sikerülhet!"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.