https://444.hu/assets/kijev_13.jpg

Elfogyott Klicsko és a tüntetők türelme

külföld
2014 február 18., 10:28
comments 38

Vitalij Klicsko ellenzéki vezető rendkívüli elnök- és parlamenti választások sürgős kiírását követeli Viktor Janukovics ukrán elnöktől. Az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezére a parlamentben tartott sajtótájékoztatót, miközben a törvényhozás épülete előtt a tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel. Klicsko szerint az egyetlen, „ami lehűtheti a kedélyeket az országban” az, ha Janukovics azonnal választásokat ír ki. Mihamarabb új kormányt kell alakítania a parlamentnek, az ellenzék pedig készen áll a kormányzásra – mondta. „Most nem órákról, hanem percekről van szó."

photo_camera REUTERS/Vlad Sodel

Kedden délelőtt kétezer tüntető ment neki a rohamrendőröknek, nem messze az ukrán parlamentnél. Felgyújtották a rendőrök egy buszát, és kövekkel dobálták meg őket. Erre válaszul könnygázt, fény és hanggránátot vetettek be. Már több mint tízen sérültek meg a demonstrálók közül, a Reuters fotósát egy gránát találta mellkason, egy fiatal férfinak a csuklótól szakította le kezét egy lövedék. Molotov koktélokkal megdobálták, és kigyulladt a Régiók Párjának székháza. Az AP hírügynökség szerint Németország nagyobb szerepet vállalna a krízis megoldásában. A parlamentet a képviselők elhagyták, a rendőrök oldalán kormánypárti tüntetők is felvették a harcot. Egyes ellenzéki képviselők szerint, a rendőrök célzott lövéseket adtak le a tüntetők lábára.

photo_camera REUTERS/Vlad Sodel

Miközben az utcai csata folyik, Moszkva felszólította az ukrán ellenzéket, hogy ne fenyegesse és nem szabjon ultimátumokat a kormánynak. Üljenek tárgyalóasztalhoz, hogy kivezethessék az országot a súlyos belpolitikai válságból. Az orosz külügyminisztérium szerint a nyugati politikusok kettős mércét alkalmaznak, nem veszik figyelembe a radikális tüntetők agresszív tetteit, így bátorítva őket.

Az ellenzéki tüntetők orvosi központja szerint három embert éles fegyverrel lelőtt a rendőrség a keddi megmozdulások során.

photo_camera REUTERS/Stringer
photo_camera REUTERS/Stringer
photo_camera REUTERS/Stringer
photo_camera REUTERS/Stringer
photo_camera REUTERS/Gleb Garanich
photo_camera REUTERS/Maksym Kudymets

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.