Adósságcsapdában a magyar? Ugyan már!

bankmonitor
2014 február 19., 12:48
comments 5

A közbeszéd évek óta arról szól, mennyire el van adósodva a magyar lakosság.

Csakhogy ez nem igaz. Nemzetközi összehasonlításban éppen csak a nyugat-európai átlag felett vagyunk. Akkor mi lehet a baj? Semmiképpen nem az adósság nagysága, sokkal inkább annak minősége. Az, hogy tartozásunkat devizában halmoztuk fel.

Vessük össze a lakosság összes megtakarítását (bankbetét, állampapír, befektetési jegyek stb.) az összes tartozással. Aztán nézzük meg, hogyan alakul ez a mutató más országokban. Így:

bankmonitor

Látható, hogy alig jobban vagyunk eladósodva, mint a fejlett nyugat-európai országok polgárai. A régiónk országaiban élők pedig jóval nagyobb adóssághegy alatt nyögnek, mint mi. Ahhoz, hogy erre a szintre mi is elérjünk még minden jövedelemmel rendező magyarnak 331 ezer forint kölcsönt kéne felvennie a már meglévők mellé! Egyébként legjobban a dánok, a finnek és az észtek úsznak az adósságban, miközben a híresen garasoskodó németek, belgák a legkevésbé. Igazi meglepetés, hogy a korábban csőd közeli helyzetben lévő, az életet két kézzel habzsoló olaszok adósságszintje is meglepően alacsony.

Még meglepőbb a hitelekhez való hozzáállásunk. A válság, a munkahely elvesztésétől való félelem, a devizahitelekkel kapcsolatos gondok sehol sem ijesztettek rá annyira a lakosságra, mint Magyarországon. Nálunk 2008 vége, azaz a válság kitörése óta 12 százalékkal csökkent a hitelállomány, miközben a régióban 20 százalékkal több kölcsönt vettek fel az emberek.

bankmonitor2

Pedig most igazán olcsó a hitel Magyarországon! A sorozatos jegybanki kamatcsökkentésnek köszönhetően ma már a forint alapú lakáshitelért kevesebbet kell fizetni, mint annak idején a rendkívüli népszerűségnek örvendő svájci frank kölcsönért. Mint az alábbi táblázatban látható, egy átlagosnak számító 7 millió forintos, 20 évre felvett hitel kamata 5,3-7 százalék között van, ami 46-51 ezer forint közötti havi törlesztő részletet jelent.

bankmonitor3
Az elérhető forint alapú lakáshitelek áttekintéséhez használd kalkulátorunkat!