Az orosz külügyminiszter szerint az ukrán ellenzék nem tartotta be, amit ígért

Tbg
külföld
2014 február 23., 20:26
comments 51

Szombaton is és vasárnap is beszélt egymással telefonon az orosz és az amerikai külügyminszter.

Igor Lavrov arra hívta fel John Kerry figyelmét, hogy bár még pénteken született egy megállapodás Viktor Janukovics kormánya, az ellenzéki vezetők és a tárgyalásokat tető alá hozó uniós külügyminiszterek között, azt nem tartották be.

"Az ukrán ellenzék eltér a megállapodástól, tulajdonképpen magához ragadta a hatalmat Kijevben, visszautasította a fegyverek letételét, és továbbra is az erőszak mellett áll" - mondta az orosz külügyminiszter. A tárgyalásokon szintén résztvevő orosz megbízott egyébként nem írta alá a pénteki dokumentumot.

Közben a Janukovicsot támogató Oroszország hazahívta az orosz nagykövetet Kijevből.

Hétfőn érkezik viszont az EU részéről Kijevbe Catherine Ashton külügyi biztos, aki az EU által Ukrajnával megkötendő gazdasági megállapodásról fog tárgyalni.

Az ukrajnai válság akkor robbant ki, amikor Viktor Janukovics elnök novemberben nem írta alá az EU-val egyeztetett és a további közeledést lehetővé gazdasági egyezményt, mivel Oroszország egy 15 milliárd dolláros hitelt ajánlott fel az országnak.

Az EU ekkora hitelt nem fog adni Ukrajnának, de igyekeznek rávenni az IMF-et, hogy segítsen. (MTI/REUTERS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.