Valamit hazudott, Áder elvette az állampolgárságát

Kormos László már nem magyar állampolgár. A Magyar Közlönyben jelent meg a hír. Áder János vonta vissza a 35 éves kárpátaljai férfi állampolgárságát.

A személyes adatok védelme miatt azt sem a Köztársasági Elnöki Hivatal, sem a visszavonást kezdeményező Belügyminisztérium nem árulta el, hogy pontosan mi történt. Megkeresésünkre átküldték viszont a jogszabály vonatkozó részét, amiből az derül ki, hogy csak akkor vonható vissza a magyar állampolgárság, ha az érintett a honosítás során csalárd módon járt el.

Áder másodszor vont állampolgárságot az egyszerűsített honosítással élő határon túli magyarok közül. Az első eset még júliusban történt, szintén egy kárpátaljai férfi volt az érintett. Akkor sem árulták el a hivatalok, hogy mi volt az ok, de később a kárpátaljai sajtóból kiderült. Lackó Jenő maga mesélte el a Kárpáti Igaz Szónak, hogy egy ismerőse kérését teljesítve cigarettacsempészetbe keveredett az ukrán határon. Ezt azonban elhallgatta az állampolgársági kérelme beadásánál. A jogszabály szerint a honosítás feltétele, hogy a magyar állampolgárságra jelenkező büntetlen előéletű legyen, és a kérelem elbírálásakor ellene ne folyjon büntetőeljárás magyar bíróság előtt.

Akitől visszavonják az állampolgárságát, az csak tíz év múlva kérelmezheti újra.