Miért lenne baj Európának, ha összerúgnák a port az oroszokkal?

POLITIKA
2014 március 02., 13:22
comments 49

Itt van pár grafikon, ami segíthet eligazodni az EU és Oroszország bonyolult viszonyában.

(Disclaimer: van köztük olyan, ami nem túl friss, hanem pár éves, de a lényeget azért mutatják.)

Egyes európai országok EU-n kívüli energiafüggősége 2009-ben

photo_camera Minél sötétebb színű egy ország, annál inkább rá van utalva, hogy az EU-n kívülről szerezze be az energiát.

Milyen energiahordozókat hoznak be az EU-n kívülről? Földgázt, kőolajat és szenet. 2010-ben mindenből az oroszok küldték a legtöbbet.

Melyik országban használják a legtöbb orosz gázt? Németországban!

photo_camera Ez az ábra azt mutatja, hogy melyik európai ország mennyi orosz földgázt használ. A legtöbben a németek, az olaszok és a franciák.

A Magyarországon használt gáznak mekkora része jön Oroszországból? Nagyon nagy része.

photo_camera A narancssárga az Oroszországból érkező gáz, a kék a Norvégiából érkező, a fehér az Algériából érkező, a sárga a Hollandiából érkező, a bordó a saját termelés, a zöld az "egyéb"helyről érkező.

És hogy mi köze ennek Ukrajnához? Hát ott jön Európába elég sok orosz gázvezeték.

photo_camera Az Északi-áramlat, ami itt még szaggatott vonallal szerepel, mint tervezett vezeték, azóta elkészült.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.