Fület és orrot növesztenének a zsírból

Pontosabban annak őssejtjeiből. A porcszövetet már sikerült előállítani, a biztonsági tesztek azonban még hátravannak. A porcból kialakítandó fület és orrot a londoni Great Ormond Street kórház szakemberei az arc rekonstrukciójára szeretnék felhasználni – írja a BBC a Nanomedicine című szaklapban megjelent tanulmányról.

Az új technológia olyan betegségek kezelését tenné lehetővé, mint a mikrotia, ami a fül fejlődésének rendellenessége. A mikrotiás gyermek külső hallószerve hiányzik, vagy csak kicsire nő meg. Most még a kórt úgy kezelik, hogy a gyerek bordájából emelnek ki porcot, amit aztán a sebészek a beültetés előtt fülalakúra formáznak. Ez az eljárás több műtéttel is jár, a bordaporc helye nem regenerálódik, és a hegek is maradandóak.

A londoni kutatók most olyan alternatívát dolgoztak ki, amiben a gyerek testéből vett kis zsírminta őssejtjeiből növesztenének porcszövetet. Fülformájú vázat helyeznének az őssejtes oldatba, így az őssejtek felvennék a kívánt alakot és szerkezetet. Az oldat összetevői azt segítenék elő, hogy az őssejtekből porcszövet fejlődjön ki. Ezt aztán a gyerek bőre alá lehet ültetni, hogy így egészséges fülformája legyen. A porszövetet már sikerült zsírból vett őssejtekből a vázon kialakítani, de a biztonsági teszteket még el kell végezni, mielőtt az eljárást betegeknél is alkalmazhatnák.

Patrizia Ferretti fejlődésbiológus, a kutatócsoport tagja elmondta: izgalmas, hogy olyan sejtekkel dolgoznak, amik nem rákkeltőek, és a páciens saját testéből származnak, így nem kell tartani attól, hogy beültetés után az immunrendszer felveszi ellenük a harcot. Egyetlen sebészeti beavatkozás kell csak hozzá, ezzel látványosan csökken a kis beteget érintő megterhelés, az implantátum pedig remélhetőleg együtt növekszik a gyerekkel.

Ezzel az eljárással orrszövet is kialakítható, erre felnőtteknél lehet szükség rákos daganatot eltávolító műtét után. Az orvosok szerint csontszövet is létrehozható ugyanebből az anyagból kiindulva. (MTI)