Az ukrán krízis miatt nem szívathatja a Mol a horvátokat

gazdaság
2014 március 04., 10:15

Amikor Hernádi Zsolt ellen körözést adott ki az Interpol, a Mol azzal fenyegetőzött, hogy esetleg eladná a horvát INA olajtársaságot az oroszoknak. Ez nem lett volna valami jó a horvátoknak, mert Hernádi ügye eleve részben azért lett, mert vissza akarták szerezni a Mol-tól az INA fölötti irányítást. Most úgy tűnik, ezzel már nem fenyegetőzhet tovább a Mol.

Az MTI szerint a Jutarnji List azt írja, a nullával egyenlő az esélye annak, hogy a Rosznyeft vagy más orosz vállalat vásárolhatja meg az INA részvényeit, mivel az Egyesült Államok, a NATO és az EU kemény politikai és gazdasági szankciókat kíván bevezetni Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt.

Az EU- és NATO-tag Magyarország és Horvátország köteles lesz betartani az Oroszország ellen bevezetett büntető szankciókat. Ilyen ellenséges környezetben kizárt, hogy egy uniós vagy NATO-tagország hosszabb távú gazdasági elképzelésekről tárgyaljon bármelyik orosz vállalattal.

Különösen kényes helyzetben találta magát most a horvát kormány, mivel valószínű, hogy sem Amerika, sem az unió, sem a NATO sem támogatná, hogy az orosz állami Rosznyeft legyen az INA többségi tulajdonosa. Az unió és a NATO is kockázatosnak tartaná egy olyan állam kezébe adni a regionális és a horvát energiakészleteket, amelyik képes volt megsérteni Ukrajna területi integritását és a nemzetközi szerződéseket

A körözést egyébként vissza is vonták már Hernádi ellen. A hvg.hu-nak az ügyet jól ismerő forrás azt mondta, hogy az Interpol honlapjáról két hete törölték Hernádi Zsoltot azután, hogy „felfüggesztették az eljárást”.

Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját korábban vesztegetéssel vádolták Zágrábban, és körözést adtak ki ellene, miután 2013. szeptember 25-ig nem jelent meg Zágrábban a gyanúsítotti kihallgatásán. A zágrábi megyei bíróság ügyészségi kezdeményezésre rendelte el előzetes letartóztatását. Az elnök-vezérigazgató ezután került fel az Interpol körözési listájára, és mivel Horvátország júliustól az Európai Unió tagországgá vált, a zágrábi hatóságok európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.