Putyin házitévéjének műsorvezetője élő adásban fakadt ki a Krím megszállása ellen

Az angol nyelven is sugárzó orosz kábeltelevíziót, az RT-t a Kreml alapította. A világ egyik legnézettebb hírcsatornája, saját bevallásuk szerint 1,1 milliárd nézőjük van. Céljuk, hogy orosz szempontból mutassák be a világ eseményeit.

Pont olyan is az egész. Amióta az oroszok elkezdték Ukrajna megszállását, egymást érik a cikkek arról, milyen torz képet próbálnak meg festeni a tévé szerkesztői a Krímben zajló eseményekről.

Oroszországot cselekvésre kényszerítették.

A nyilvánvaló propagandisztikus hazugságok egy ponton már a csatorna egyik műsorvezetőjének is túlzóak voltak. Abby Martin hétfőn élő adásban fakadt ki:

Csak azért, mert az RT-nél dolgozom, nem jelenti, hogy nem rendelkezem szerkesztői függetlenséggel, és nem tudom eléggé aláhúzni, mennyire ellenzek bármiféle bármiféle állami megszállást független országok között.

Amit Oroszország csinál, az rossz.

- teszi még hozzá, majd Martin utána még arról beszél, hogy a katonai beavatkozás soha nem lehet megoldás.

Nem fogok itt ülni, hogy a katonai beavatkozást védjem.

A szívem az ukrán emberek mellett áll, akik most egy globális hatalmi sakkjátszma közepén találták magukat. Ők az igazi vesztesek itt.

- mondja még el Martin, aki egyben bírálta a médiát is, mert félreinformálnak, és nem mutatják meg, mi folyik valójában Ukrajnában.

Az RT vezetősége hamar megtalálta a megfelelő választ Martin kiszólására, Krímbe küldik tudósítani. Közleményt is kiadtak, amiben azt írják, hogy hiába az a meggyőződés, hogy ők engedelmességre kényszerítik az újságíróikat, valójában igenis lehet saját véleményük, amit akár a műsorokban is kifejthetnek. A közlemény szerint semmiféle megtorlás nem fogja érni a riportert.

Viszont mivel Martin kiszólásában arról is beszélt, hogy nem lehet birtokában alaposabb tudásnak arról, hogy mi történik valójában Krímben, odaküldik, megkapva ezzel a lehetőséget, hogy megváltoztosssa a véleményét, közelről látva az eseményeket.

Martin Twitteren válaszolt, és azt írta, hogy bármit is állít ugyan az RT közleménye, ő nem utazik Krímbe. (via ForeignPolicy)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.