Az EU befagyasztotta Janukovics számláit

külföld
2014 március 06., 06:10
comments 33

Viktor Janukovics, az Oroszországba menekült, megbuktatott elnök is azon 18 ukrán ember között van, akinek az Európai Unióban elérhető vagyonát befagyasztották - derül ki az EU hivatalos közlönyének csütörtöki számában közzétett névsorból. A listán szerepel még Janukovics Olekszandr és Viktor nevű fia, valamint a rezsim számos egykori minisztere, vezető tisztségviselője - köztük Mikola Azarov korábbi miniszterelnök, Viktor Psonka, a volt legfőbb ügyész, Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt vezetője és Vitali Zaharcsenko volt belügyminiszter.

Az EU-ban elérhető bankszámlák és egyéb javak zárlatáról szóló intézkedés egyelőre 12 hónapra szól.

Az érintettek emberi jogi jogsértésekért tehetők felelőssé, illetve jogellenesen sajátjukként külföldre menekítettek ukrán állami vagyont - olvasható az indoklásban.

Korábban, február 20-án az uniós külügyminiszterek még csak az ukrajnai erőszakos cselekmények elkövetéséért felelős vezetők vonatkozásában helyeztek kilátásba vagyonbefagyasztást, illetve beutazási tilalmat. A Janukovics-rendszer azonban a lista véglegesítése előtt megbukott, és előtérbe került az a szempont is, hogy a bukott rezsim volt vezetői ne tudjanak büntetlenül külföldre menekíteni olyan vagyont, amelyet hűtlen kezelés révén szereztek meg.

Előzőleg Svájc, Liechtenstein, valamint az EU-tag Ausztria saját döntéssel már befagyasztott különböző olyan számlákat, amelyeket az uniós rendeletben érintett ukránok nyitottak bankjaikban.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.