Orbán vízummentességet adna Ukrajnának

külföld
2014 március 06., 17:54
comments 48

Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs után elmondta, hogy Ukrajna azt kérte, hogy társulási szerződését még május 25, az ukrán elnökválasztás, előtt írja alá az EU. Az unió elhatározta, hogy felállítanak egy kontakcsoportot, ami segíti Oroszország és Ukrajna közti tárgyalást, kapcsolatfelvételt. Orbán elmondta, hogy fontos, hogy valami kézzelfoghatót adjon az EU az ukránoknak, ez lehetne a vízummentes utazási rendszer. Természetesen ennek vannak technikai nehézségei, de a fontos a politikai szándék.

Orbán Viktor

Orbán szerint egyetértés volt, hogy Oroszország nem maradhat megfelelő válasz nélkül. Ezt a miniszterelnök három lépésre bontotta:

  • Felfüggeszteni Oroszországgal minden tárgyalást: vízumkérdésekről, az Új Megállapodásról, a szocsi G8 csúcsról. Ez már ma életbe lép.
  • Utazási korlátozás, vagyon befagyasztás, ha továbbra sem rendeződik a helyzet
  • Végső esetben olyan szankciókat kell bevezetni, amik messze ható következményekkel járnak a gazdasági élet széles területein. Ezeket nem konkretizálta Orbán.

Orbán szerint a magyar érdek nem változott, továbbra is egy demokratikus , független, saját lábán álló Ukrajnában érdekelt Magyarország, ahol az ott élő magyarok biztonságban lehetnek és biztonságban érezhetik magukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.