A magyarok miatt új eszközzel védené a jogállamiságot az Európai Bizottság

POLITIKA
2014 március 11., 16:29
comments 72

Nem titkoltan a magyarországi helyzet miatt fogadott fogadott el olyan új keretet az Európai Bizottság, amit a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyek kezelésére használnának a tagországokban.

2011 óta az EU különféle intézményei már jelezték, hogy úgy látják, gyengül a demokrácia Magyarországon. Végül Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő egy éven át vizsgálta, mi is van a magyar demokráciával. Tavares jelentése pedig most vállaltan az új keret kialakításának egyik előfeltétele volt.

Az EB tájékoztatója szerint az új keret olyan korai figyelmeztető eszközt hoz létre, amely lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy párbeszédet kezdjen az érintett tagállammal a jogállamot érő rendszerszintű fenyegetés súlyosbodásának elkerülése érdekében. Ha nem születik megoldás az új uniós jogállamisági keretben, végső eszközként a 7. cikk továbbra is minden esetben alkalmazható a válság megoldására és az Európai Unió értékeivel való összhang biztosítására.

A Lisszaboni Szerződés 7. cikkéről sok szó esett 2013-ban, ez az EB gyakorlatilag egyetlen, de meglehetősen brutális szankcionáló eszköze, a szavazati jog felfüggesztésével jár. Most ennél kerestek egy visszafogottabb, és éppen ezért könnyebben alkalmazhatóbb eszközt.

„A jogállamiság tiszteletben tartása képezi az előfeltételét annak, hogy védelemben részesítsük az Uniónk alapját képező többi alapvető értéket. Az Európai Bizottság a Szerződések őre – tehát a jogállamiság egyik őrévé is kell válnunk.”

– mondta el Viviane Reding alelnök arról, hogy miért volt szükség a változtatásra.

„Az elmúlt néhány év során minden olyan esetben, amikor egy tagállamban fenyegetés vagy potenciális fenyegetés érte a jogállamiságot, minden intézmény a Bizottsághoz fordult, és arra kértek minket, hogy tegyünk intézkedéseket pártatlan döntőbíróként. A mai napon létrehozzuk azt az eszközt, amelyre szükség van ahhoz, hogy eljárhassunk és védelmet nyújtassunk polgárainak számára azokkal a fenyegetésekkel szemben, amelyek a jogállamiságot érik az Uniónkon belül."

- tette még hozzá.

A keret leírásából kiderül, hogy a bizottság, ha rendszerszintű jogállami sérelmeket tapasztal, előbb párbeszédet fog kezdeményezni, ha pedig ez esetleg nem járna eredménnyel, akkor ajánlást fognak kiadni, ami szerint egy megszabott határidőn belül kell a tagállamnak rendeznie a kifogásolt ügyeket. Ha esetleg még ekkor sem történik érdemi előrelépés, jöhet a 7. cikk alkalmazása.

A Bruxinfo összefoglalója szerint José Manuel Barroso, az EB elnöke keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre, a személy megnevezése nélkül ugyan, de a lap szerint egyértelműen Orbán Viktorra utalva, arról beszélt, hogy korábban egy miniszterelnök is azt állította, senkitől nem fogadja el, hogy  megmondja mit csináljon, kivéve az Európai Bizottságtól, illetve ha vele nem ért egyet, akkor az Európai Bíróságtól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.