Dolgok, amiket sikerként tud előadni a kormánypropaganda: szétcsalt választási jelöltállítás

POLITIKA
2014 március 12., 06:33
comments 63

Kumin Ferenc nagyon fontos közfeladatot lát el. Ő segít gondolkozni a külföldön élő kormánybarát magyaroknak, tiszteletbeli konzuloknak, szebb napokat látott diplomatáknak.

Lehet, hogy nélküle egyáltalán nem menne nekik. Vagy ami még rosszabb: lehet, hogy nélküle nagyon jól menne nekik.

Ez így elvont. Mondok inkább egy példát!

Sokat lehet olvasni róla a héten, hogy már a jelöltállításkor milyen durván szétcsalják a választást. Hogy a semmiből született kis kamupártok egymás listáit másolják. Hogy a börtönből nemrég szabadult Zuschlag János baráti körének két (!) országos listát állító (!) pártja van. Cusi haverjainak, igen!

Még Török Gábor is ilyeneket ír, hogy

"Nem gondoltam volna korábban, de úgy néz ki, hogy a jelöltállítás lett a választási rendszer leggyengébb pontja. Komolyan tartani lehet tőle, hogy emiatt megkérdőjelezhető lesz a választás eredménye. Lépni kellene..."

Na, most képzeljék el, hogy milyen veszélyeket rejt, ha mondjuk egy német üzletember egy követségi fogadáson odasétál a tiszteletbeli konzulhoz, és rákérdez, hogy mi van a csalásokkal.

Ha nincs Kumin Ferenc, akkor mi történhet? Akkor a tiszteletbeli konzul

  • hebeg-habog, kínosan csendben marad.
  • hevesen gesztikulál, a kérdezősködő üzletember háta mögé mutogat, majd mikor az hátrafordul, akkor elszalad.
  • könnyek közt beismeri, hogy ő pénzeli Cusi haverjainak pártját.
  • esetleg azt válaszolja, hogy aggasztóak a csalásokról szóló hírek, és hogy a hatóságok ki fogják őket vizsgálni.

Ezeket senki sem akarhatja.

Ezzel szemben mi történik, ha van Kumin Ferenc, aki segít eligazodni a hírek között? Akkor a tiszteletbeli konzul mosolyogva elmondja, hogy

  • Magyarországon nagyszerű dolgok történnek a választások előtt.
  • Mert sok új jelölt van. Sok új jelölt, sok új párt.
  • Nagyobb választék, nagyobb szabadság, nagyobb demokrácia.
  • Ezt kérte az ellenzék is a kormánytól, hogy pont így legyen, ahogy lett.

Ezeket onnan tudják, hogy Kumin nemrég posztolt legendás Tumblrére a jelöltállítással kapcsolatban. És ezeket egy csomó külföldön élő / dolgozó magyarnak el is küldik emailben.

Szóval a posztban Kumin, akinek fő feladata a nemzetközi közvélemény _tájékoztatása_, halál komolyan előadja, hogy milyen remekül alakult eddig a választás. Még a kampányt, meg a politikai hirdetések új rendszerét is megdicséri, mert hát van miért. Ezeknek az állítólagos csalásoknak az ügyét nem piszkálja, nincs is jelentősége a dolognak.

Mert tök jó taktika cinikusan hazudozni a külföldieknek. Mi függ itt Magyarországon az ő bizalmuktól?

(A címlapos kép a Fortepanról van.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.