Valószínűleg így néz ki, amikor Amerikával készülnek balhézni az oroszok

gazdaság
2014 március 15., 19:33
comments 84

Egyszer csak kivesz valaki 105 milliárd dollár (rengeteg forint) értékű amerikai államkötvényt az amerikai jegybankból.

Az amerikai jegybank a Fed nem csak pénzt nyomtat, hanem hagyományos bankként is működik abban az értelemben, hogy vezetnek ott mindenféle számlákat. Például külföldi országok központi bankjainak is van náluk számlája. A külföldi országok gyakran vásárolnak amerikai államkötvényt, és aztán az amerikai Jegybanknál vezetett számlájukon helyezik el ezeket.

Na, most az történt, hogy egyik hétről a másikra valaki nagyon sok ilyen államkötvényt, amit eddig az amerikai Jegybankban tartott, kivett, és átvitt egy másik bankba.

105 milliárd dollárnyit. Ennyit még sosem vettek ki ilyen rövid idő alatt.

Nem adták el az értékpapírokat, mert az látszana a piacon, csak máshová vitték őket.

Amerikában most az a pletyka járja, hogy az orosz állam vitte el az amerikai Jegybankból az náluk tartott értékpapírjaikat.

Valószínűleg azért, mert nyugaton, például Amerikában is sokat beszélnek arról, hogy az ukrán konfliktus miatt be kellene fagyasztani az oroszok számláit. Eddig konkrétan senki sem mondta, hogy az állami számlákat fagyasszák be az amerikai Jegybanknál, de valószínűleg az oroszok óvatosak.

Inkább átvitték másik, "független" pénzintézetekhez az államkötvényeket, hogy ha tényleg összerúgják a port Amerikával, akkor ne legyen olyan könnyű kicsavarni a kezükből a pénzt. (qz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.