A legnagyobb orosz olajcég 66 milliárd dolláros(!) kötvénykibocsátást tervez

A Rosznyefty (Rosneft) vezető orosz olajipari vállalat, amely egyben a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcége, 2,4 ezer milliárd rubel (66,1 milliárd dollár) értékben tervez kibocsátani kötvényeket adóssága refinanszírozására.

Erről a mai Kommerszant írt, és olyan véleményeket idézett, amik szerint az orosz cég esetleg így készül az Oroszország elleni esetleges nemzetközi embargó hatásainak mérséklésére. Eszerint a Rosznyefty összesen 11 kötvénykibocsátást tervez a következő két hétben, minden alkalommal 220 milliárd rubel értékben. A Rosznyefty szóvivője nem kommentálta a lapértesülést.

A Rosznyeftynek komoly adóssága van, miután egy éve márciusban 60 milliárd dollárért megszerezte kisebb riválisát, a harmadik legnagyobb orosz olajvállalatot, a TNK-t a British Petroleumtól.

A Rosznyefty tavaly 51 százalékkal, 15,54 milliárd dollárra növelte adózott eredményét, a cég a teljes orosz olajtermelés 40 százalékát adta 2013-ban. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.