Ukrajna kilép a FÁK-ból

háború
2014 március 19., 18:43
comments 53

Legalábbis ezt készítik most elő – közölte Andrij Parubij, a kijevi nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára. Amint lehet, átvezénylik a katonákat Ukrajnába. Korábban oroszpárti erők elfoglaltak két ukrán katonai bázist a Krímben, egy nappal azután, hogy Oroszország aláírta a krími terület annektálását.

Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő a krími szakadár vezetésnek ultimátumot adott: három órát adott nekik arra, hogy szabadon engedjék az összes túszul ejtett ukrán katonát és civil személyt, és abbahagyják a provokációkat a félszigeten. Figyelmeztette az orosz katonákat és a krími kormányt: ha kijevi idő szerint este kilenc óráig nem hagynak fel mindenféle provokációval az ukrán katonákkal szemben, valamint nem engedik szabadon a szerdán őrizetbe vett Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, továbbá minden foglyul ejtett katonát és polgári személyt, akkor a kijevi vezetés megteszi a megfelelő intézkedéseket, beleértve „technikai és technológiai jellegűeket” is.

photo_camera Ukrán határőr (Fotó: Valentin Ogirenko / Reuters)

Közben viszont Ukrajna azt is kéri az ENSZ-től, hogy nyilvánítsa demilitarizált övezetté a Krím területét, és hozzon intézkedéseket, hogy az orosz erők elhagyják a félszigetet.

Ukrajna ezen kívül vízumkötelezettséget ír elő a beutazó oroszoknak – mondta Parubij. Azt is közölte, hogy Ukrajna kilép a Független Államok Közösségéből is. A FÁK több volt szovjet köztársaság együttműködési szervezete Oroszország dominanciájával. (BBC, RT, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.