Az utolsó ukrán támaszpontok egyikét is elfoglalták az oroszok a Krímen

külföld
2014 március 24., 06:20
comments 29

Orosz katonák hétfő hajnalban elfoglaltak egy ukrán haditengerészeti támaszpontot a krími Feodoszijában. Ez volt a néhány kevés katonai létesítmény egyike, amelyik még ukrán ellenőrzés alatt volt az orosz annexió után.

Lövések dördültek el a támaszponton, majd az ukrán katonákat lefegyverezték

- mondta a Reutersnak a bázis területéről telefonon Anatolij Mozgovoj hadnagy.

photo_camera REUTERS/Baz Ratner

Vlagyiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg szerint az orosz katonák helikopterrel hatoltak be a bázis területére. Orosz katonák már korábban elfoglalták az egyik elit ukrán katonai egység, az első ukrán haditengerészeti zászlóalj bázisának egy részét.

Vasárnap este áramkimaradás volt a Krím egyes részein. A helyi áramszolgáltató vállalat szerint Ukrajna belsejéből nem kaptak áramot az egyik távvezetéken. Szimferopol egyes kerületeit is érintette az áramkimaradás.

Az ukrán állami áramszolgáltató, az Ukrenergo szerint műszaki hiba történt az ukrajnai Kahovkából a krími Osztrovszkoje faluba tartó távvezetéken. Az Ukrenergót nem lehetett elérni az ügyben a Reuters szerint, és honlapján nem jelentett hibát.

photo_camera REUTERS/Valentyn Ogirenko

A Krím energia-, víz- és élelmiszer-ellátása nagyrészt Ukrajna belsejéből történt eddig. Kijev szerdán megfenyegette a krími hatóságokat, hogy ha nem hagynak fel az ott lévő ukrán katonai egységek provokálásával, akkor "ennek megfelelő intézkedéseket hoznak ellenük, többek között műszaki jellegűeket". Az oroszbarát krími hatóságok nem törődtek a fenyegetéssel, és az orosz erők - miután Oroszország pénteken annektálta a Krímet - mostanra megszállták szinte az összes krími ukrán katonai létesítményt. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.