Tárgyalt az orosz és az ukrán külügyminiszter

A hágai atomcsúcson hétfőn. Ez volt az első alkalom, hogy a február végén lezajlott kijevi hatalomváltás, valamint az Ukrajnához tartozó Krím félsziget orosz bekebelezése óta a két ország külügyminiszteri szinten tárgyaljon.

A találkozóról az orosz miniszter, Szergej Lavrov számolt be a sajtónak. Hétfő délután találkozott Andrij Descsicjával, és az orosz média szerint az ukrán fél kezdeményezte a megbeszélést.

Arról azonban, hogy miről tárgyaltak, egyelőre nem tudni semmi érdemit.

Az orosz külügyminiszter megbeszélést folytatott John Kerryvel, az amerikai külügyminiszterrel is, valamint találkozott a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vezetőivel. Nekik arról beszélt, hogy Moszkva továbbra is támogatja a szíriai vegyi fegyverek felszámolását.

Lavrov Hágában (YVES HERMAN / POOL / AFP)

Újságírók kérdezték arról is, hogy minden jel szerint nem Szocsiban rendezik idén a G8-as csúcstalálkozót, de Lavrov elég közömbösen fogadta a hírt.  Az orosz külügyminiszter szerint a szocsi G8-as csúcs esetleges elmaradása nem lenne tragédia. Ha a nyugati partnerek úgy vélik, hogy a G8-as formátum kimerítette a benne rejlő lehetőségeket, akkor Moszkva nem fog ragaszkodni a megtartásához, tette még hozzá. Lavrov szerint a G8 hasznosnak bizonyult olyan globális problémák megvitatása során, mint például az iráni nukleáris program, illetve a szíriai polgárháború.

Lavrov még azt is elmondta az újságíróknak, hogy Oroszországot nem gonosz szándékok vezérelték a Krímmel kapcsolatban, hanem az, hogy megvédje az évszázadok óta ott élő oroszokat. (MTI)