Kínából jön a kétharmad

eu
2014 március 25., 15:58
comments 2

A veszélyesnek ítélt termékek túlnyomó többsége, csaknem kétharmada továbbra is Kínából érkezik az Európai Unióba – derült ki a tagállamok közötti riasztási rendszer (RAP-EX) 2013-as statisztikáiból.

A tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai tavaly 3,8 százalékkal több értesítést adtak le a rendszerben veszélyes termékek miatt, mint egy évvel korábban, összesen 2364 ilyen eset volt. A veszélyes termékek 64 százalékán szerepelt a „Made in China” felirat.

made in china

A kifogásolt árucikkek fele a játékok, a ruházati cikkek és a divatkiegészítők közül került ki. Az azonosított kockázatok pedig a legtöbb esetben veszélyes vegyszereket jelentettek, illetve fulladás vagy testi sérülés veszélyét hordozták magukban.

A bizottság erről szóló közleményében például mérgező anyagokat tartalmazó tetováló tintáról is említést tesz.

A RAP-EX-ben az uniós tagállamok mellett Norvégia, Izland és Liechtenstein is részt vesz. A rendszerben az országok fogyasztóvédelmi hatóságai jelzik, ha veszélyes terméket észlelnek, ami az egységes piacon bárhol felbukkanhat, ha egyszer már átjutott a határon.

Az adatokból az is kiderül, hogy a veszélyesnek ítélt termékek valamivel kevesebb mint a tizede elektromos készülék volt, a több mint 2300 riasztás 7 százaléka pedig valamilyen járműre vonatkozott.

Kína után az unióból és a valamivel bővebb Európai Gazdasági Térségből származik a legtöbb veszélyes termék. Ez összesen 30 országot jelent, de ezek az összes bejelentett termék mintegy 15 százalékáért felelősek. A rendszerbe bekerült veszélyes termékek tizedének eredetét viszont teljes homály fedi. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.