Hatmilliárdos édesség-áfacsalást lepleztek le

bűnügy
2014 március 26., 09:12
comments 27

A bűnszervezet tagjait különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják – írja az MTI.

A NAV közleménye szerint két Bács-Kiskun megyei raktáráruház megrendelése alapján egy 40 éves Pest megyei férfi ismert márkájú táblás csokoládét és más népszerű édességet szerzett be nagy tételben az EU más tagállamaiból. Társaival együtt kialakított egy 15 gazdasági társaságból álló bűnszervezetet, amit ő irányított.

A behozott édességet olyan, a szervezethez tartozó cégeknek számlázták ki, amiknél az áru a valóságban nem jelent meg, és amelyek aztán áfafizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Az édességeket valójában a két raktáráruházhoz szállították, eltitkolták uniós eredetüket, és fiktív számlák segítségével belföldről származó, kedvező árú termékként szerepeltették könyvelésükben és adóbevallásukban. Így több mint 6 milliárd forint értékű édesség érkezett az áruházakhoz.

A pénzügyi nyomozók és az adóellenőrök 40 helyszínen foglalták le a bűncselekmény elkövetését bizonyító számlákat, szállítóleveleket, könyvelési anyagokat, bélyegzőket. A bűnszervezet vezetőjénél végzett házkutatáskor – annak ellenére, hogy hivatalosan nem volt köze a cégekhez – megtalálták a szervezet tevékenységéhez kapcsolódó szállítóleveleket, eredeti céges iratokat, és több tekercs, csokoládék felcímkézéséhez használható magyar nyelvű matricát is lefoglaltak.

A bűnszervezet egyik tagja 1,6 milliárd forintot próbált meg eltüntetni a bankszámlájáról, de a pénzügyi nyomozók megakadályozták a pénz továbbutalását, és további 2,5 milliárd forint értékben foglaltak le járműveket, ingatlanokat, illetve zároltak követelést. A Pest megyei férfit, a raktáráruházak tulajdonosait és további hét társukat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Előzetesbe kerültek.

Kapcsolódó: NAV-os főigazgató állította le az áfamutyizó cukorimportőr utáni vizsgálatot

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.