https://444.hu/assets/26_orban_viktor_zsigo_robert_baja_fidesz_valasztas.jpg

Orbán: Kedves nők, intézzétek el nekünk a győzelmet!

POLITIKA
2014 március 31., 17:53
comments 165
  • Mindenki menjen el szavazni.
  • Főleg a nők.
  • Aztán a férfiak.
  • Orbán a 2002-es vereséggel riogatta rajongóit, és addig sulykolta, hogy mindenki menjen el vasárnap, hogy azt biztosan senki nem felejti el.
  • Aztán megfürdött a szeretetben.

Sokan kérdezték, miért jöttem ma ide, mikor 2010-ben 62 százalékkal nyert a Fidesz, az én szakmám pedig olyan, hogy általában ott jelenünk meg, ahol nem mennek olyan jól a dolgok

- mondta bajai kampánygyűlésén Orbán Viktor. Beszédében adott erre egy magyarázatot, de azért az, hogy az utolsó héten személyesen jött ide, jó eséllyel azt mutatja, hogy most egyáltalán nem biztosak itt a győzelemben.

photo_camera Képek: Botos Tamás

A kampánygyűlést Baja főterén rendezték, aminek középső része nagyjából megtelt, a leggyakoribb dekorációs elem a környéken pedig Zsigó Róbert polgármester-képviselőjelölt plakátja volt. Volt, aki kifejezetten miatta jött ki, amit egy Veled vagyunk, Robi-táblával tett egyértelművé.

24_orban_viktor_zsigo_robert_baja_fidesz_valasztas

Zsigóról múlt héten írta meg az Index, hogy kétszeresen vett fel támogatást szolgálati útjai után, és összesen 163 ezer kilométert autózott a bajaiak pénzén. Az ügyre az Orbán előtt beszélő Zsigó egyetlen mondatban utalt:

“Ha a polgármesteri hivatalból nem balra, hanem jobbra fordulok, azt megírja egy országos hírportál.”

Azt mondta, ezt el kell viselnie, mert közszereplő, de szerinte ez az ellenfél taktikája,

Ron Werber hadjáratának része.

14_orban_viktor_zsigo_robert_baja_fidesz_valasztas

Zsigó szerint az ellenzék Baján úgy akar visszatérni, hogy “maguk előtt egy hölgyet reklámoznak” (vagyis Teket Melindát, az ellenzéki szövetség közös jelöltjét), a háttérben pedig ugyanazok vannak, akik eddig. Szerinte ősszel kiderült, ellenfelei gátlástalanok és sunyik, és természetesen bedobta érvként

a bajai törpés videót is.

Zsigó egy legfontosabb eredményének azt tekinti, hogy az elmúlt négy évben sikerült rendbe tenni a költségvetést, és 31 év után nincs adóssága a városnak.

“8,1 milliárd forintot vállalt át a kormány.” Ezt olyan taps fogadta, mintha a résztvevőknek nem lett volna teljesen világos, hogy ez azt jelenti, a bajaiak adóssága az összes magyar adófizető adóssága lett.

18_orban_viktor_zsigo_robert_baja_fidesz_valasztas

Orbán beszédét a tavalyi árvíz felemlegetésével kezdte, ami kedvelt elmélete szerint valójában a lelki fordulatot hozta el.

"Akkor hittük el, hogy sikerülhet. Ha az árvizet le lehetett győzni, akkor a pénzvilágot is le lehet, és el lehet érni, hogy ne térjenek vissza a szocialisták "

És itt következett a rész, amikor elmondta, miért jött valójában. “Tavaly történt itt valami, amire felfigyeltem. Hogy nem elég egyszer győzni, kétszer is győzni kell, hogy érvényesüljön a népakarat.”

5_orban_viktor_zsigo_robert_baja_fidesz_valasztas

Orbán szerint az ellenfél megmutatta az oroszlánkörmeit, és ezek nem voltak szépek. Világossá kell tenni, hogy amit akkor csinált az ellenzék, azt nem lehet csinálni.

Mi történt tavaly ősszel Baján? Miután az első körben az időközi választáson a fideszes Kovács Csaba nyert, az ellenzék csalás miatt tett bejelentést. A bíróság döntése alapján végül meg kellett ismételni az érintett választókörben a szavazást. A megismételt választás előtti kampányról készült riportunk itt látható. A második körben Kovács Csaba ismét nyert.

Orbán szerint ez az, amiből többet nem kérnek.

11_orban_viktor_zsigo_robert_baja_fidesz_valasztas

Zsigóról azt mondta, nincs nála jobb ajánlata Bajának, mert

  • snájdig,
  • erőteljes,
  • bátor
  • és okos képviselő.

Ő is beszélt az adósságátvállalásról, de Zsigónál lényegesen korrektebb volt, mert elmondta, ez nem a kormány, hanem az adófizetők érdeme.

Üzent azoknak is, akik fontolgatják, hogy a Jobbikra szavaznak - de az ellenfél nevét természetesen ezúttal sem mondta ki. Ehelyett úgy fogalmazta meg, van olyan politikai közösség, amivel vitában állnak Magyarország uniós jövőjéről, és megérti a kritikákat is, de meg kell őriznünk a józanságunkat, mert Magyarországnak az EU-ban a helye, csak ott tudunk kiállni az érdekeinkért.

“Aki nem ül az asztalnál, nem csodálkozzon, ha az étlapon találja magát.”

6_orban_viktor_zsigo_robert_baja_fidesz_valasztas

“Sportlapokban szoktak írni arról, hogy valaki nyomaszt az esélyesség terhe. Engem inkább az esélytelenség terhe nyomasztana”

- csomagolta könnyed szófordulatba a választási esélyeket a reggelente frissen vasalt Nemzeti Sportot olvasó miniszterelnök. És itt váltott át szabályos sulykolásba.

“Menjenek el a rokonokhoz, ismerősökhöz, barátokhoz, és mondják el, hogy hatodikán, tehát hatodikán menjenek el választani.”

Külön kedveskedett a megjelent nőknek is. "Margaret Thatcher mondta, hogy ha azt akarod, valami el legyen intézve, bízzuk a nőkre. Kedves nők, intézzétek ezt el nekünk!"

25_orban_viktor_zsigo_robert_baja_fidesz_valasztas

Majd hozzátette, azért a férfiak is menjenek el nekik segíteni vasárnap. Ez a választás ugyanis más lesz, és nem csak azért, mert egyfordulós lesz, hanem mert nincs kampánycsend.

És hogy biztosra vegye, hogy mindenki elmegy szavazni, a 2002-es vereséggel riogatta a közönséget.

“Szombaton úgy volt, hogy mi nyerünk. Hétfőn mi nyertünk volna. Csak éppen vasárnap este nem nyertünk”

- mondta, és eddigre már biztosan mindenkinek beleégett a tudatába, hogy VA-SÁR-NAP kell menni.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A végén Orbán és Zsigó a bajai városi gyerekkórus társaságában elénekelték a himnuszt, majd olyan rocksztár-jelenet következett, amit még Fidesz-gyűléseken is ritkán látni. Orbán előrement a közönséghez, sorban pacsizott és ölelkezett végig, volt közös fotózás, és a végére már a színpadot a tértől elválasztó nemzeti színű szalag sem állította meg a rajongókat abban, hogy megrohanják a távozó miniszterelnököt.

Orbán csak nagy nehezen tudott elindulni, egymás után kapta el a szeretethullámokat. De most hétfő van, neki pedig a vasárnap számít.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.