A világ leggyűlöletesebb mondatai: az asztalon nem használt parancsikonok vannak

TECH
2014 április 02., 20:33

Az informatika leggyűlöletesebb szereplői közül már vizsgáltunk szoftvert és billentyűt is. Azzal azonban még egy karaktert sem foglalkoztunk, milyen az, amikor egy operációs rendszer feljogosítva érzi magát arra, hogy belepofázzon az életünkbe.

  • Világszerte közel 500 millió ember még mindig Windows XP-t használ.
  • Tehát a probléma még mindig minden tizennegyedik földlakó életét keseríti 60 naponta.
  • Havibaj helyett nevezzük kéthavi bajnak.
  • Teljesen felesleges, de könnyen megoldható, mégis mindenkit idegesít.

Ha a felsoroltakból nem derült volna ki (és nem derült ki), a Windows XP "Az asztalon nem használt parancsikonok" üzenetéről van szó. Az egész hátterében egy Asztalkarbantartó varázsló áll. A varázsló titulust fogalmunk sincs mivel érdemelte ki. Sokkal jobban illene rá a Téged ikonjaiddal cseszegető megkeseredett, idült alkoholista házmester megnevezés.

parancsikon2

Disclaimer

Mielőtt heves viták alakulnának ki pszichopata kommentelőink között: tényleg rengetegen használnak még XP-t, szóval kár lenne bármilyen más operációs rendszernek reklámot csinálni. Egy ilyen kis apróság miatt nem fogok váltani valami újra (mi vagyok én, a Felvilágosodás?!).

Az Apple-tábor is elhallgathat, mert az XP-vel ellentétben a Mac OS nem normcore. Ilyen egyszerű a dolog. No, nem akarom most összerúgni a port a Mac-hívőkkel; mint a homoszexuálisokat, titeket is el tudtalak fogadni. Akár négy fal között csináljátok, amit csináltok, akár az Andrássy úton. Annyit azért szeretnék nektek elmondani, hogy egy másik szerkesztőségben három hónapig küzdöttem a ti Command billentyűtökkel és annak egyéb rejtélyes kombinációival, aminek az lett a vége, hogy egy depressziós alkoholista lettem. Zárójel bezárva.

El a kezekkel az ikonjaimtól!

Az XP alapbeállításon úgy működik, hogy 60 nap elteltével egy kis felugró üzenettel a tudomásunkra hozza, vannak ikonok az asztalon, amikre nemigen kattintottunk az elmúlt két hónapban. Az üzenetnek további szokása, hogy addig bukkan fel, amíg valamit nem kezdünk vele.

Ha rászántuk magunkat, sóhajtozva kezdődhet az asztalkarbantartó "varázslat", amikor is szembesülhetünk azokkal a programokkal, amiknek ikonjaira mostanában nem nagyon kattintottuk duplán.

parancsikon3

Ha valaki életében először találkozik az elsőre talán jóindulatúnak tűnő jelenséggel, óvatlanul még a Tovább gombra kattinthat. Ezután nem más fog történni, mint hogy ezek a használatlannak vélt ikonok egy külön mappába kerülnek az Asztalon. A tapasztaltabbak ilyenkor, gondolkodás nélkül szépen kipippantják az összes bepippantott checkboxot, majd ezzel újabb 60 napig mentesülnek bármiféle zaklatástól és szeretett parancsikonjaik is pontosan ott maradnak, ahova eredetileg szánt szándékkal helyezve lettek.

Namármost

Ahogy a kevéssé ismert, de annál igazabb informatikai közmondás is tartja:

Az asztal a lélek tükre.

Az asztal és az ikonok elrendezése egy élet munkája, pontosabban egy emberi élet adott szakaszának grafikus leképezése. A háttérképtől kezdve, a kikapcsolt képernyővédőn át a sarokba helyezett lomtárig. Akinek lelke rettegve tart az anarchiától és azonnal ellágyul a rendezettség és áttekinthetőség láttán, annak bármiféle változás, törést okozhat az életében.

Biztos Önökkel is előfordult már, hogy mondjuk egy véletlen tálca-felhúzással, vagy egy fájltömkeleg véletlen asztalra másolásával felborult ikonjaik rendje, azok átrendeződtek, ezzel egy kisebb szívrohamot indukálva.

Ugyanígy vált ki viszolygást már az elképzelés is, ami megbontaná ikonjaink elrendezését (életünk munkáját), csupán, mert nem foglalkoztunk velük eleget az elmúlt időszakban.

Olyan ez, mintha egy gonosz takarítónő egyszerre pakolná egy dobozba régi kedves emlékeinket, vagy csak azokat a fontos tárgyainkat, amikre az utóbbi időben nem volt szükségünk, és közben krákogva jelezné, hogy mennyi minden is van fölöslegesen nálunk, ha úgyse használjuk őket. Majd az egészet varázslásnak nevezné és még azt is gondolná, hogy hasznos.

Már hogy lenne hasznos, hogy egy külön mappában van a Tony Hawk Pro Skater 2? Hogy külön keresgélnem kelljen? Hogy feleslegesen kattintgassak?! Mi szükség erre a 30 colos monitorok világában? Csak nem helyet akarunk megtakarítani? Nevetnem kell. Már-már öklendeznem is.

Leszámolás

Már így is túlszaporítottuk a szaporíthatót. XP-sek! Szabaduljunk meg egy életre ettől a kedves gondoskodásnak szánt kártékony és lélekromboló agyrémtől.

  • Jobb klikk az asztalra.
  • Asztal fülecske.
  • "Az Asztali elemek testreszabása" gomb.
  • Kipippantás!

parancsikon4

Ez itt - Hölgyeim és Uraim - a lélek győzelme.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.