Olasz püspöki kar: Nem kell jelentenünk a pedofíliát

Olaszország főpapjai jogilag nem kötelesek jelenteni az állami igazságszolgáltatás felé a „törvénytelen cselekedeteket”, így a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseket sem

– ezt mondta az olasz püspöki kar elnöke. Angelo Bagnasco bíboros a hét végén Genovában beszélt erről azután, hogy az olasz püspökök kiadták a gyermekek védelméről összeállított iránymutatásuk átdolgozott változatát.

„Mivel az olasz büntető törvénykönyv szerint a püspök nem számít hivatalos személynek, sem állami szerv képviseletében eljáró személynek, ezért nincs jogi kötelezettsége arra, hogy az állami igazságügyi hatóságok felé jelentést tegyen a birtokában lévő, törvénytelen cselekedetekkel összefüggő információkról”

– állapítják meg a dokumentumban.

Az olasz püspöki kar elnöke szerint ez nem jelenti azt, hogy a püspökök ne jelenthetnék a visszaéléseket, az iránymutatás inkább úgy értelmezendő, hogy abban a főpapok aggodalmukat fejezik ki az áldozatok személyes adatok védelméhez való jogával kapcsolatban.

„Nekünk, papoknak nagyon óvatosnak kell lennünk abban a tekintetben, hogy tiszteletben tartsuk a személyes adatok védelmét”, és „érzékenynek kell lennünk a traumát szenvedett áldozatok iránt, akik nem akarnak a nyilvánosság elé kerülni”

– mondta a bíboros.

A Hittani Kongregáció 2011 májusában szólította fel az egyes nemzetek püspöki konferenciáit, hogy dolgozzanak ki irányelveket a szexuális visszaélések megelőzésére, illetve kezelésére. (MTI, Irish Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.