Eurót nyomtatnak az inflációért

gazdaság
2014 április 04., 07:29
comments 10

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke csütörtök este bejelentette, hogy megállapodott az eurózóna jegybankjaival, hogy mindenáron fellépnek a túl alacsony inflációval szemben. Akár "nem szokásos" módon is.

Mindez feltehetően pénznyomtatást jelent, ami a gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy az EKB kötvényeket vesz majd európai bankoktól. Ezzel friss pénz kerül a gazdaságba.

Évek óta sokan mondják, hogy a túl alacsony infláció akadályozza az EU gazdaságának magához térését. Eddig a német kormány - illetve jegybank - ellenezte leginkább, hogy az EKB beavatkozzon. Az Egyesült Államokban évek óta rengeteg pénzt pumpál a Fed a gazdaságba, hogy enyhítsen a válság okozta gondokon. (euobserver)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.