Ennyire alulfizetettek a magyar tanárok

oktatás
2014 április 09., 07:27
comments 96

Az amerikai tanárok fizetése mindig vita tárgya a republikánusok és demokraták között, részben mert a tanárok szakszervezetek a demokratákkal vannak. De a nemzetközi sztenderdekhez képest nem számítanak kifejezetten túlfizetettnek az amerikai tanárok – írja a Quartz.

Ez a táblázat az OECD adatai alapján készült, és azt mutatja, hány százalékát keresi a főiskolát végzett, teljes állásban dolgozó állami alkalmazott középiskolai tanárok mennyit keresnek a hasonló végzettségű, de a magánszektorban elhelyezkedő emberekhez képest.

Eszerint Magyarország éppen Amerika mögött van, megelőzve Ausztriát és Olaszországot.

Persze sántít az összehasonlítás, hiszen mondjuk Ausztriában, ahol magas az életszínvonal, más megkeresni tanárként egy civil szférában dolgozó ember fizetésének a 60 százalékát, mint mondjuk a sokkal szegényebb Portugáliában. Vagy Magyarországon, ahol ugyanez az OECD a 2014-es jelentésében katasztrofális eredményeket hozott ki az élet legtöbb területén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.