A magyar kormány gázt küldene Ukrajnának

2014 április 10., csütörtök 17:31
27

Magyarország készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak – mondta Martonyi János külügyminiszter, amikor fogadta Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettest.

Martonyi azt is elmondta vendégének, hogy Magyarország változatlanul kiáll Ukrajna területi egysége mellett. Szomszédos országként Ukrajna a függetlensége óta kiemelten fontos partner, Magyarország támogatja az ukrán kormány erőfeszítéseit az ország stabilizációjáért, és a Krím félsziget annektálását illegitimnek és jogellenesnek tartja.

A magyar külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az elmúlt napok kelet-ukrajnai fejleményei miatt, és a konfliktus esetleges további eszkalálódása súlyos következményekkel járhat az Európai Unió és Oroszország kapcsolataira nézve is.

Martonyi János felhívta az ukrán miniszterhelyettes figyelmét arra, hogy a kárpátaljai magyarság iránt a magyar kormány különleges felelősséget érez, biztonságuk, szülőföldön való boldogulásuk Magyarország számára kiemelten fontos.

„Elítélünk minden olyan megnyilatkozást, ami egyszerű politikai haszonlesésből megkérdőjelezi más országok területi integritását és szuverenitását, illetve figyelmen kívül hagyja az adott országban élő magyar közösség érdekeit és elvárásait.”

Daniel Lubkivszkij miniszterhelyettes megerősítette, hogy ukrán részről nagyra értékelik Magyarország „Ukrajnával kapcsolatos töretlen álláspontját”, és a kisebbségi nyelvi szabályozás kidolgozásánál körültekintően, az európai normák szerint járnak el.

Martonyi János azt mondta: a Magyarországról Ukrajnába irányuló fordított gázszállítások technikai feltételei adottak, „annak megkezdésére bármikor készen állunk”.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség egy jól informált forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök levelet küldött az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek az ukrán gázadósság miatt kialakult kritikus helyzetről és annak lehetséges hatásáról az Európába Ukrajnán keresztül továbbított gázra.

Putyin az orosz kormány több tagjával folytatott megbeszélést, és az egyeztetésen Dmitrij Medvegyev kormányfő azt mondta, Ukrajna 16,6 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig azt mondta, hogy ezen belül 2,238 milliárd dollár az ukrán gáztartozás. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt