Az új parlamentben Gyurcsányt kitömik pénzzel

parlament
2014 április 10., 12:04

„The winner takes it all”

énekelte Gyurcsány Ferenc, de abból, hogy az Origo megnézte, ki mennyit kereshet, az derül ki, hogy a katasztrofális választási szereplés ellenére éppen ő az, aki mindent vihet.

A DK-elnök az előző ciklusban csak bruttó 371 ezer forintot vihetett haza, most viszont majd ha frakcióvezető lesz, akár 1,3 milliót is zsebre tehet. (Mármint legálisan.)

A Fidesz Orbán utáni legerősebb embere, Kövér László viszont jól ráfaragott: közel 40 százalékkal fog csökkenni a fizetése.

Eddig hogy volt?

Eddig bonyolultan számolták ki a fizetést:

  • volt tiszteletdíj (kb. az alapfizetés)
  • választókerületi pótlék (minél messzebb volt a választókerület Budapesttől, a képviselőjének annál nagyobb volt a pótléka)
  • budapesti lakással nem rendelkezőknek lakhatási támogatás is
  • pluszpénz a bizottsági tagságokért és a frakciótisztségekért

Ha ezek egymásra rakódtak, akár 1,5 milliót is kereshetett egy képviselő.

Lázár János már 2011-ben új rendszert akart, de végül a 2012-es országgyűlési törvénybe került bele, hogy az új ciklustól megváltozik a fizetés.

Mostantól hogy lesz?

Egységes tiszteletdíj jön, jóval magasabb az eddiginél (eddig: 231 ezer forint, mostantól 748 ezer forint), így viszont a legtöbb képviselő összes díja csökken. Nem lesz választókerületi pótlék, lakhatási támogatás.

Lesz viszont üzemanyag-kártya (ezen annyi pénz lesz, amennyi az utazáshoz kell, legalább 79 ezer, max. 217 ezer forint), és kaphatnak az Országgyűlési Hivatal által bérelt lakásokat, legfeljebb havi 187 ezer forint értékben.

Örülhetnek

A képviselők nagy részének csökken a fizetése, az eddigi 754 ezer-1,2 forint közötti fizetésből egységesen 748 ezer forint lett. Lesz viszont, aki jól jár.

Gyurcsány fizetése megduplázódik, és még többet kereshet, ha összejön neki a saját frakció. A többi frakcióvezető is gazdagodik:

  • Vona Gábornak 150 ezer forinttal fog nőni a fizetése
  • Harrach Péternek 201 ezerrel
  • Schiffer Andrásnak 246 ezerrel
  • Mesterházy Attilának pedig 304 ezer forinttal

(A Fidesz frakciójának vezetőjét még nem nevezték meg.) Jól járnak a frakcióvezető-helyettesek is, akik államtitkári fizetést kapnak (997 ezer Ft). Van, aki így is kevesebbet kereshet, például a KDNP-s Rubovszky György. A zuglói képviselők jól járnak, a szocialista Tóth Csaba 118 ezerrel, Papcsák Ferencnek meg 136 ezerrel nő a bruttó bére.

Megszívták

  • Kövér Lászó: a legnagyobb vesztes, az új törvény szerint a házelnök nem kereshet többet a miniszterelnöknél, így havi 974 ezer forinttal kevesebbet fog hazavinni (ha marad házelnök, amúgy 1,7 millió bukhat).
  • Latorcai János (KDNP)
  • Pósán László (Fidesz)
  • Sneider Tamás (Jobbik)

(Origo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.