Gyurcsány Gyurcsány Gyurcsány Gyurcsány Gyurcsány

POLITIKA
2014 április 13., 20:28
comments 91
  • Lement a választás, kezdődik a kampány.
  • A nyugalom megzavarására alkalmas Gyurcsány Ferenc két óra alatt két beszédet mondott.
  • Sok is volt ez belőle, egyik jobb volt, mint a második.
  • Overdose Feri elindította a DK EP-kampányát, és kiállt a német megszállás emlékműve ellen.
  • Az internet mélységeiben barangolva bejelentette, hogy több Európát akar egy szűkülő bolygón, de Európa se mondja meg nekünk, hogy nézzen ki a banán.
Fotók: Botos Tamás
photo_camera Fotók: Botos Tamás

„Gyurcsány, Gyurcsány Feri” – dúdoltam az Egyetem téren, ahol több száz tüntető között másfél év után újra láthattam a demokratikus ellenzék demokratikus ellenzékét, Gyurcsány Ferencet tanítani.

Akiért a harang szól

Baljós előjelek bőven voltak: majdnem esett, Bauer Tamás egy sparos szatyorral érkezett, Baricz Gergő arról énekelt a színpadon, hogy I wanna do bad things with you, Gyurcsány pedig olyan vörös fejjel jött meg, mint egy hete a Jókai utcába. De végül egyik sem bizonyult végzetesnek, és amikor az Örömóda után 17:00-kor megszólalt a harang, és színpadra lépett Gyurcsány, több száz nyugdíjas lengette felszabadultan a Família kft.-hangulatú DK-logós zászlókat.

Lehetett arra számítani, hogy miután az összefogás jegyében hetek óta nem üvöltött, most Gyúrós Józsi újra elszabadul. Hát ordítozás az volt, bár nem olyan dühödt, mint amikor Kádár Jánost dicsérte Nagy Imre házánál. Visszafogottan kezdte: arról beszélt, hogy el kell ismerni a Fidesz győzelmét, és el kell fogadni a többség véleményét.

„Legyőzhetnek, de meg nem törhetnek.”

A kiberfilozófus

Gyurcsány, aki évek óta már nem politikai beszédeket, inkább filozófiai eszmefuttatásokat tart, mára tökélyre fejlesztette azt a technikáját, hogy minden mondata előtt úgy tesz, mintha éppen akkor találná ki, mit mond, még akkor is, amikor fideszes jelszavakat fordít Orbánék ellen („Ma rosszabbul élnek, mint éltek egykoron” vagy „A haza nem lehet ellenzékben”). Beszédeit mostanra egyre több avítt szóval színezi, röpködtek a pökhendiségek, a kivagyiságok, ment az ottománozás.

A magát megint lepápaifiúzó pápai fiú az időseknek főleg a szabadság előnyeit ecsetelte. Modern Julianus barátként hozta el a hírt az idős tömegnek, hogy a fiatalok a romkocsmákban nem szomorkodnak, hanem felszabadultan nevetnek, és a Facebookon ismeretlenekkel chatelnek, a tudást pedig a Google „végeláthatatlan világában” keresik. (Fiatal fiúknak az egyetlen fontos adat a cikkből: itt említette, hogy a lánya, Gyurcsány Anna Franciaországban tanul.)

Ferenc király

Az Orbán–Gyurcsány-ellentétet sokadszor is István és Koppány szembenállásához hasonlította, ami annyiban mindenképp sántít, hogy Imre herceg nem gyújtotta fel a szaunát. Azt is mondta, hogy „merünk Dózsa népe lenni”, és megválaszolta, hogy Tisza Istvánnal vagy Ady Endrével szimpatizál-e:

„Vigyázz geszti bolond! Mi Adyval vagyunk és nem a geszti bolonddal!”

A komoly indítás után persze hamar átalakult egyszemélyes Hacsek és Sajóvá, amikor megemlítette, hogy Orbán a hátizsákját a Nemzeti Múzeumba küldi, miközben szerinte a hátizsák jó helyen van, csak a miniszterelnök nincs jó helyen.

Mintha csak az Enterprise űrhajó parancsnoka lenne, elég hosszan dicsérte az internetet, de mivel most indította be az EP-kampányt, főleg Európát magasztalta. Egyszerre beszélt arról, hogy „több Európát” akar, és hogy szűkül a bolygó. Most először azért oda is szúrt az EU-nak:

„Európa ne mondja meg, hogy nézzen ki a paradicsom, a tojás, a banán. Ezt hagyja ránk! Hagyja ránk!”

Putyin barátja

Viszont Oroszország ellen is felszólalt. „Nem akarunk olyan miniszterelnököt, aki Putyinnal barátkozik!” – mondta a volt miniszterelnök, akinek a kutyája megnyalta Vlagyimir Putyint, és akit 2009-ben, a megbuktatása után is magánjellegű vacsorán fogadott Moszkvában az orosz elnök.

A beszéd után bemutatták a DK EP-listájának vezetőit, majd a legelvakultabb rajongók és a vasárnap a családjuk helyett Gyurcsányt választó médiamunkások átmentek a Szabadság térre, ahol a német megszállás emlékműve készül, hogy meghallgassák Gyurcsány Ferenc beszédét.

Orbán megmérgezett egy kutat

Itt a baloldal Gonda Lászlói a hét nagy részében kordont bontottak, és a több mint 830 napja éhező Nagy Navarro Balázs óta nem látott összefogást demonstrálnak a szobor ellen. Eddig a legtöbbet a felháborodást hisztériának nevező Schiffer András profitált ebből, de a kalapos Suchman Tamás, a csavarkulcsos Mécs Imre és a whiskys Szanyi Tibor után most Gyurcsány Ferenc is kiállt a szellemi kútmérgezés ellen, vagyis elé.

Bach Szilvia éppen a Valaki mondja meget énekelte, amikor befutott a Feri. (Ekkor a Fodor Gábor Párt zászlait tartó tüntetők elhagyták a helyszínt, és ezt nem voltak hajlandók megindokolni. Mindenesetre ha kitört a Gyurcsány–Fodor-háború, akkor itt olvastad először!)

Gyurcsány a szívére tett kézzel beszélt líraian arról, hogy nem kívánnak részt venni „ezen förmedvényben”, és nem fogják megtörni a józan ész erejét. Nem sok konkrétummal szolgált, ízelítőül:

„Szimbólumoktól nem lesznek jóllakott emberek, de a szimbólumok mi magunk vagyunk.”

Schifferre reagálva azt mondta: nem a hisztéria túlzó, hanem a miniszterelnök hatalma. De a történelem nem fog felmentést adni – mondta Gyurcsány a német megszállást átértékelő emlékmű helyén, nem messze a szovjet hatalomátvételt ünneplő szobortól.

(Igen, a legfelső képen az az a kabát.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.