Ravaszul ígért a zsidóknak Orbán

politika
2014 április 15., 07:00
comments 74

Sándor Zsuzsa újságíró levélben küldött kérdéseket a Miniszterelnökségnek egy még meg nem jelent cikkhez. A válaszban, amit a Cink szemléz, Lázár kimakszolta a "Nincs Rogán-ügy" típusú kormánykommunikációt, mert lassan, tagoltan azt mondta valamire, hogy nincs. Pedig van. Ezt írta a Miniszterelnökség:

"A Kormány 1077/2014. (II. 19.) határozatában május 31-i befejezési határidőre módosította a német megszállás áldozatainak emlékművének felállítását. Ennek a kormányhatározatnak a szellemében a határidők betartása végett, a Szabadság téren, megkezdődtek a munkálatok. Az Ön állításával szemben, a miniszterelnök MAZSIHISZ-nek írt levelében, a választási kampányban átpolitizálódott holokauszt emlékév kapcsán fogalmazódik meg a Húsvét utáni párbeszéd folytatása, és szó sem esik az emlékmű felállításának elhalasztásáról."

Ezzel szemben itt van az eredeti levél, amiben Orbán Viktor azt írja, hogy:

"Ugyanakkor, mint Önök is tudják, február 15-én a választási kampány hivatalosan is elkezdődött. Belátom, a mostani pillanat aligha alkalmas arra, hogy együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak. Az a veszély fenyeget, hogy a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját. Ezért azt javaslom, hogy a párbeszédet a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után folytassuk. Munkacsoportjaink, ha lehetséges, addig is folytassák a munkát."

 

Ezzel a ráutaló magatartással egyidőben a kormány kitolta a német megszállás emlékművének határidehét, március 19-ről május 31-ére. Ami húsvét után van. Ehhez képest a választások után azonnal elkezdték építeni a szobrot, és a Miniszterelnökség most azt mondja, szó sem volt a határidő kitolásáról.

Pedig a levelet eleve azért kellett megírni, mert több zsidó szervezet kiakadt a szobor miatt, és az idei holokauszt emlékév támogatásairól is lemondtak. “Nem kérünk a náci emlékművekből, nem kérünk a történelemhamisításból és nem kérünk a halottaink meggyalázásából. Nem kérünk ebből a politikai drámából, melynek áldozatává válhatnak őseink emlékei, és gyermekeink jövője. Nem csak az a bűnös, aki elvárja, hanem az is, aki megvalósítja!” - mondták akkor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.