https://444.hu/assets/000_TS-Par7854227.jpg

Harckocsikkal mennek rendet rakni Szlovjanszkba

külföld
2014 április 15., 08:48
comments 58

Az orosz Itar-Tass hírügynökség szerint már konkrét harcok folyank Szlovjanszk város környékén. Az oroszbarát fegyvereseket kiűző ukrán akciót hétfő reggelre ígérték, de Turcsinov megbízott elnök végül kedden délelőtt jelentette be a kijevi parlamentben, hogy fegyverrel és erővel tisztítják meg a kelet-ukrajnai városokat. Szlovjanszkban, úgy tűnik, betartják ígéretüket.

Kelet-Ukrajnában összesen tizennégy városban bontakoztak ki oroszbarát tüntetések. De több nagyobb városban a Kijevtől függetlenséget követelők épületeket is elfoglaltak. Horlivkában hétfőn fegyveresek a helyi rendőrséget, Szlovjanszkban a katonai repülőteret, Luganszkban a belbiztonsági hatóság épületét szállták meg. Harkovban és Donyeckben a megyei adminisztráció épületeit tartják irányításuk alatt, több mint egy hete.

photo_camera MTI/AP/Russian Reporter Magazine/Makszim Dondjuk

Az oroszbarát tüntetők mögött valószínűleg, mint Krím esetében is, az orosz titkosszolgálat és hadsereg áll. Lavrov orosz külügyminiszter természetesen ezeket tagadta. A forgatókönyv hasonló lehet a krími félsziget annektálásához, itt is az orosz kisebbség vélt vagy valós védelmében léphetne föl Oroszország. Közben Barack Obama hétfőn telefonon kérte Putyin elnököt, hogy használja befolyását és állítsa le az orosz szeparatistákat Kelet-Ukrajnában. Putyin visszautasította, hogy tőle függenének, vagy rá hallgatnának az elszakadást követelők.

Turcsinov elnök felvetette, hogy a destabilizált régiók lakói nem vehetnek rész a május 25-ére kiírt elnökválasztáson. Kijevben állítólag hétfő este megverték Oleg Carev oroszbarát elnökjelöltet. Tojással dobálták meg és bántalmazták Mikhajlo Dobkint, szintén oroszbarát politikust. Őt fertőtlenítővel öntötték le. A támadások jól illenek az orosz kisebbségért aggodó putyini narratívába.

Az orosz-ukrán határon állítólag negyvenezres orosz haderő állomásozik. (BBC/Guardian/Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.