Annál is korruptabb a nemzetközi futball, mint ahogy eddig sejteni lehetett

sport
2014 április 20., 05:12
comments 43

Vagy valamit nagyon tudhatott a brazil Antonia Wigand Teixeira, aki tízévesen már kétmillió angol fontot tudott összekuporgatni a bankszámláján. A lány apja nem más, mint Ricardo Teixeira. Ő 22 évig vezette a brazil labdarúgó-szövetséget, de ami ennél is fontosabb, a FIFA végrehajtó bizottságának a tagja volt. Ez az a testület, amely dönt a világbajnokságok házigazdáiról. Például arról, hogy a 2018-as vébét Oroszország, a 2022-est általános meglepetésre a futballmeccsek megrendezésére alkalmatlan klímájú, de mérhetetlenül gazdag Katar nyerte.

Az akkor tízéves Antonia számlájára 2011-ben érkezett a pénz. A háttérben azt a Sandro Russelt sejtik, aki a Nike Brazil vezetője és a Barcelona elnöke volt a közelmúltig. Jó kapcsolatokat ápolt Ricardo Teixeirával és Katarral is, ő vitte mezszponzornak a Qatar Foundationt a katalánokhoz.

Teixeira 2012-ben vonult vissza, vastagbélbetegségre hivatkozva. 22 éves regnálását végigkísérték a korrupicós botrányok, felsorolni is nehéz lenne, mennyi gyanús ügyben bukkant fel a neve, de végül - a FIFA elsikálós tempójának megfelelően - mindet megúszta vádemelés nélkül. Most a nyomozás kezdetekor mindenesetre Miamiba távozott.

És azt tudták, hogy ki volt az első felesége? A korábbi FIFA-elnök, a korrupicós ügyekben szintén sokat emlegetett Joao Havelange lánya. Ilyen kicsi a világ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.