Magyar Nemzet: „Cigánypogrom kezdődött az ország keleti részében”

Média
2014 április 23., 10:30

Nem kell aggódni, nem folyik etnikai tisztogatás Magyarországon. Az mno.hu csak egy klasszikus kopipészthibát követett el, amikor egy az egyben átvette a karpatinfo.net hírét, ezzel a címmel:

cigánypogrom

Kárpátalján még stimmel, amikor Kelet-Ukrajnáról írják, hogy az ország keleti része, de sosem volt Magyarország része Kelet-Ukrajna.

A cigányok kitelepítésének ténye egyébként még nincs hivatalosan megerősítve, de már a Guardian is írt hasonló hírekről. Az Ukrajinszka Pravda szerint Szlovjanszkban orosz szakadárok fegyveresei járják éjjelenként a főleg romák lakta városrészeket, ahol betörnek a házakba, bántalmazzák a lakókat, törnek-zúznak és fosztogatnak. A tudósítás szerint több roma családot csőre töltött fegyverekkel kényszerítenek arra, hogy minden holmijukat teherautókra pakolják, majd elviszik őket a város határán kívülre, ahol kiteszik a hajléktalanná tett szerencsétleneket.

Szlovjanszk polgármestere, Vjacseszlav Ponomarjov az Ukrajinszka Pravda szerint elismerte, hogy ez történik, a lap szerint azzal magyarázta, azzal magyarázza a történteket, hogy embereinek a Szlovjanszkban működő drogkereskedő bandák felszámolására adott utasítást, de arról nem tehetnek, hogy „a narkóbiznisszel” a városba települt „roma csoportosulások” foglalkoznak. Ponomarjov korábban arra szólította fel a lakosságot, hogy tegyenek jelentést a népi milíciáknak minden gyanús személyről, aki nem oroszul beszél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.