Visszavonultak az orosz csapatok az ukrán határól

külföld
2014 április 29., 06:02

Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter közel egy órán keresztül egyeztetett amerikai kollégájával, Chuck Hagellel. Ezután jelentette be, hogy az orosz csapatok visszatérnek laktanyájukba. Sojgu kijelentette, hogy orosz csapatok nincsenek Kelet-Ukrajnában és nem hajtanak végre szabotázs akciókat.

Oroszország kénytelen volt átfogó hadmozdulatokat végrehajtani az ukrán határ közelében, mert fennállt a veszélye annak, hogy Ukrajna katonai akciót indít civilek ellen. Amikor azonban az ukrán hatóságok kijelentették, hogy nem vetnek be reguláris katonai egységeket a fegyvertelen lakosság ellen, az orosz csapatok visszatértek laktanyájukba.

A pro-Russian armed man allows a local boy to hold a machine gun, while standing guard outside the mayor's office in Slaviansk

A NATO szerint az oroszok 40 ezer katonával vonultak fel az ukrán határ közelében. Sojgu szerint a nyugati média hisztérizál. A telefonbeszélgetés mindkét fél szerint őszinte hangvételű volt, és megállapodtak, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak. Az amerikai védelmi minisztérium szerint Sojgu kijelentette, hogy orosz csapatok nem fogják megszállni Ukrajnát. Hagel kérte orosz kollégájának közbenjárását a hét elfogott EBESZ-megfigyelő kiszabadításában. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.